Ezeket látta már?

A szívbetegség 7 jele: ilyen bőrtünet is utalhat arra, ha romlik a szíve

A szívbetegség 7 tünete: meglepő jelek is utalhatnak rá!

A szívbetegségre utaló jelek különfélék lehetnek; vannak olyan panaszok, tünetek melyek gyakran fordulnak elő, és ismertebbek. Azonban vannak olyanok is, melyekből nem feltétlenül gondolná az ember, hogy szívbetegség jelei lehetnek.

1. Fáradtság

A fáradtság egy olyan tünet, mely általános tünetnek mondható. Sok más betegségre és állapotra is utalhat. Azonban a szívbetegség jelei közé is tartozik a mozgás következtében kialakuló fáradtság és kimerültség. Természetesen nem az aktív, intenzív mozgás értendő ezalatt hanem például, ha egy emeletet lépcsőn tesz meg az ember, vagy pár perces séta után tapasztalja a fáradtságot. Ez együtt járhat szaporább levegővétellel, és azzal az érzéssel, hogy szükség van megpihenni. Amennyiben a fáradtság érzése jelentkezik alacsony intenzitású, rövidebb ideig tartó mozgás következtében, az szívbetegséget.

2. Karzsibbadás

A szívbetegség gyakori jelei közé tartozik a karzsibbadás, különösen a bal kar zsibbadása adhat okot szívprobléma gyanújára. A tünet sokakat megijeszthet, azonban fontos jellemző, hogy a zsibbadás általában kisugárzik a test egyéb pontjaira is, főként az állkapocsba, esetleg a lapockák környékére. Szívinfarktus esetén ez egy rendkívül jellemző, könnyen beazonosítható tünet. Amennyiben valaki gyakran tapasztal karzsibbadást – önállóan -, érdemes kardiológus szakorvost felkeresni, hiszen szívelégtelenség is állhat a háttérben.

3. Súlynövekedés és ödéma

A szívbetegségek jelei közé tartozik a súlynövekedés is. Szerencsére kellőképpen közismert tény, hogy ezekben a kórképekben a szervezet folyadékot tart vissza – ödéma alakul ki -, és gyakorlatilag ez okozza a testsúly növekedését. Ennek az az oka, hogy a szív például szívelégtelenség esetén kisebb hatékonysággal pumpálja a vért, aminek következtében a keringés is lassul, úgynevezett pangás alakul ki. Továbbá a vesék is „csökkentett módban” működnek: visszatartják a vizet. Ödéma kialakulása során a végtagok – elsősorban a lábakat – nehéznek érződnek. A legkönnyebben úgy lehet felismerni az ödéma miatti súlynövekedést – és ezáltal merülhet fel a gyanú, hogy szívbetegség jelei tapasztalhatók -, hogy jellemzően egy végtag érintett. Továbbá, az érintett testrészen a bőrt ujjbeggyel be kell nyomni pár másodpercig. Amennyiben ezt követően a bőrön nem látható bemélyedés, vagyis az ujjbegy nyoma, úgy nincs jelen ödéma.

4. Hideg izzadtság

A hideg izzadtság főként infarktus állapotában, illetve annak előfutáraként jelentkezik, mint tünet. Ilyenkor a bőr is hideg, emellett pedig nyirkos tapintásúvá válik. Ez a keringés és a szívműködés akadályoztatásának a következménye, a szervezet így reagál a fellépő keringési zavarra, illetve a hőháztartásban is némi zavar keletkezik ezáltal.

5. Bőrelszíneződés

A szívbetegségek jelei a bőrelszíneződésével is kiegészülhetnek. Pontosabban ilyen esetekben a keringésben fennálló zavarról van szó, ami oka és okozata is lehet egyes szívbetegségeknek. A bőrön jelentkező lilás, esetleg kékes elszíneződés főként az ujjakon – kézen és lábon egyaránt - válik láthatóvá, és a vér oxigénszintjének csökkenése okozza, hiszen a szív valamiért nem keringeti kellőképpen a vért.

6. Állandó köhögés

Az állandó, jellemzően hurutos köhögés is a szívbetegségek egyik jele lehet. Ha a köhögés rendszeres, nem múlik el, illetve nem köthető semmiféle vírusos, influenzás megbetegedéshez, úgy érdemes felkeresni a megfelelő szakorvost ezzel. A köhögést értelemszerűen a tüdőhöz és az azzal kapcsolatos problémákhoz társítjuk elsősorban, azonban például a szívelégtelenség okozta pangás is lehet az oka. Az ennek következtében felgyülemlő folyadék nem csak a szövetekben, végtagokban gyűlhet fel, hanem a keringésben és az erekben is, ezzel érintve akár a tüdőt is. A fölösleges, felgyülemlett folyadéktól pedig ilyenkor a szervezet, köhögés útján igyekszik megszabadulni. Amennyiben a köhögéshez köpet is társul, különösen akkor, ha véres, feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

7. Eszméletvesztés

Az ájulás is jelezhet szív eredetű problémákat. Ha az ájulás egyértelműen köthető valamilyen ismert betegséghez, vagy az okok ismertek, úgy abban az esetben nem kell szívbetegségre gondolni, azonban, ha az ájulás váratlanul jelentkezik – korábban nem volt jellemző -, illetve gyakran megtörténik, úgy érdemes részt venni egy kardiológiai kivizsgáláson. Jellemzően az ájulás a drasztikus vérnyomáscsökkenés következménye, amit szív- és keringés eredetű panaszok okoznak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyenge vérkeringés: ezeket a jeleket soha ne vegye félvállról!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

magas vérnyomás

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához