Ezeket látta már?

Görögdinnyével - a korai hipertónia ellen?

2010.10.19. Módosítva: 2015.11.04.

A legújabb kutatások szerint a görögdinnye csökkentheti a prehipertóniát, ami sokszor vezet szív- és érrendszeri megbetegedésekhez.

A Floridai State University kutatói, Arturo Figueroa tanársegéd és Bahram H. Arjmandi professzor hat héten keresztül kilenc prehipertóniás beteget vizsgált. Az alanyok naponta hatgrammnyi, görögdinnye-kivonatból nyert L-citrullin és L-arginin aminosavat kaptak, és mindannyiuknál javuló keringési funkciót tapasztaltak.

Görögdinnyével - a korai hipertónia ellen?

- Az eredmény azt jelzi, hogy ez az élelmiszer megóvhatja a prehipertóniás betegeket a magas vérnyomás kialakulásától, ami a szívinfarktus és a stroke fő okozója - mondta Figueroa, majd hozzátette: - A természetben előforduló táplálékok közül a görögdinnye a leggazdagabb L-citrullin forrás. Az L-citrullin szoros kapcsolatban áll az L-argininnel, ami a nitrogén monoxid termelődéséhez szükséges aminosav, és így nélkülözhetetlen az egészséges vérnyomáshoz.

Az L-arginin közvetlen fogyasztása sokaknál okoz émelygést, kellemetlen gyomorérzést, vagy akár hasmenést, szemben a görögdinnyével. Ráadásul a gyümölcs bőséges mennyiségben tartalmaz A, B6 és C vitamint is, valamint rostokat, káliumot és likopint. Bár a görögdinnye, vagy annak kivonata a legtermészetesebb forrása az L-citrullinnak, szintetikus tabletta formájában is hozzá lehet jutni, amit Figueroa egy korábbi vizsgálata során már tesztelt is fiatalabb férfiakon, és kimutatta, hogy egy négyhetes kúra enyhítheti az aorta vérnyomásának hideg hatására történő emelkedését. Ez fontos felfedezés volt, mivel a hideg hónapokban gyakoribb a magas vérnyomással összefüggő miokardiális infarktus.

- A magas vérnyomással vagy elmeszesedett artériákkal rendelkező betegek akár a szintetikus, akár a görögdinnyéből nyert L-citrullinnal javulást érhetnek el", mondta Figueroa, akinek legutóbbi tanulmánya az American Journal of Hypertension című folyóiratban olvasható.

Forrás: Medipress