Ezeket látta már?

Hogyan lassítható le a túl gyors pulzus? A kardiológus elmondja

gyors pulzus, lassítása, módszer

A túl gyors pulzus olyan betegségek, állapotok előjele is lehet, amelyeket rövid és hosszú távon is kezelni kell.

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta, a szívritmuszavar specialistája a gyors pulzus lelassításának lehetőségeire és az orvosi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Fokozatosan is kialakulhat és hirtelen is jelentkezhet szapora pulzus

A lassú, tartós pulzusszám emelkedés nem tűnik „gyanúsnak”, hiszen sokszor évek alatt szökik egyre feljebb a szívverések száma. Éppen ezért emiatt ritkán fordulnak orvoshoz az érintettek, hiszen nem érzékelik a változást. Az automata vérnyomásmérőn megjelenő, és esetleg fokozatosan emelkedő pulzusértékekre azonban érdemes felfigyelni, és utánajárni, mi áll a jelenség hátterében.

A hirtelen megemelkedő pulzusérték, a szapora pulzus viszont már ijesztő is lehet, hiszen sokakban olyan érzést kelt, mintha „kiugrana a szívük”. A tünet alapvető oka, hogy valami miatt az agy parancsot küld a szívnek, hogy keményebb munkára van szüksége. Ilyenkor megnövekszik a szívverések száma, érzékelhetően kialakul a szapora pulzus, az erős szívdobogásérzés, de megjelenhet a mellkasi fájdalom vagy akár a repkedő érzés is a mellkasban. Az esetek jelentős részében ennek hátterében természetes jelenség áll, mint a stressz, a fizikai megterhelés, a magas hőmérséklet vagy az arra hajlamos személyeknél egy hirtelen felállás. Ugyanakkor a rendszeresen jelentkező szapora pulzus betegségre is utalhat.

- Sokan akkor fordulnak orvoshoz, amikor nem csak gyorsnak, de szabálytalannak is érzik a pulzusukat, esetleg olyan tüneteket is tapasztalnak, mint a gyengeség, fáradtság, szédülés, esetleg eszméletvesztés, légszomj, mellkasi fájdalom, szorongás, félelemérzet. Ilyenkor mindenképpen utána kell járni, nem alakult-e ki valamilyen szívritmuszavar – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta, a szívritmuszavar specialistája. - A kivizsgálás akkor is fontos, ha a tünet mindig elmúlik, ugyanis még az enyhébb szívritmuszavar is kockázatot jelent más, súlyos betegségek szempontjából.

Hogyan lassítható le a szapora pulzus?

Az esetek egy részében magától rendeződik a helyzet és a pulzus visszaáll a normál tartományba. Máskor azonban rövid- és hosszútávú kezelésre is szükség van.

Vagális manőverek: ezek olyan mozdulatok, mozdulatsorok, amit a páciens maga is el tud végezni a szívverés lelassítására. Ide tartozik a köhögés, a lefekvés, amely során olyan izmokat kell összehúzni, mintha székletürítést végeznénk vagy az arcra helyezett jégakku, illetve akár egy zacskó mirelit zöldség. Ezek a manőverek a vagus idegre hatnak, ami segít a pulzus kontrollálásában.

Gyógyszerek: azoknál, akiknél ezt az orvos már elrendelte, túl szapora pulzus esetén gyógyszert kell bevenni.

Kardioverzió: ez egy kórházban végrehajtott eljárás, amely során gyógyszeresen vagy elektromosan „sokkolják” a szívet, amely így újraindul és beállítja a normál szívritmust. Ez az eljárás sürgősséggel és tervezetten is megtörténhet.

Hogyan előzhető meg a túl szapora pulzus?

Amennyiben a túl gyors pulzus okai nem életmódbeliek, vagy akár egy gyógyszer mellékhatásaként jelentkezik a tünet, és a kivizsgálás során úgy ítéljük meg, hogy kezelés szükséges, több lehetőség közül választhatunk.

- ismerteti Sztancsik doktornő.

Gyógyszeres kezelés: jellemzően tachycardia esetén szokás a szívritmust kontroll alatt tartó gyógyszereket elrendelni.

  • Abláció: egy gyors eljárás során egy vagy több flexibilis katétert juttatnak el a szívritmuszavar lehetséges kiindulópontjához a szívben. A katétereken keresztül a sebész elpusztítja a szív sérült szöveteit, hogy ezzel blokkolja a szabálytalan elektromos jeleket – gyakran ez a megoldás akkor, ha egy extra jelátviteli útvonal felelős a szapora pulzusért.
  • Pacemaker: ez tulajdonképpen egy beépített szívritmus-szabályozó készülék, amely ellenőrzi a szívritmust, és elektromos impulzusok leadásával szabályozza azt.
  • Beültethető kardioverter-defibrillátor (ICD): a sebész a bal kulcscsont közelébe ülteti be ezt az eszközt, amely figyeli a szívritmust. Ha szokatlanul gyors szívritmust érzékel, akkor úgy stimulálja a szívet, hogy az visszatérjen a normális sebességhez.
  • Maze- vagy labirintusműtét: ennek során sok pitvari bemetszéssel a szívritmuszavar egyik fajtájának, a pitvarfibrillációnak a fenntartásához szükséges kritikus pitvari massza csökkenthető.
  • Nyílt szívműtét: erre általában akkor kerül sor, ha más megoldások nem működtek, vagy a szívbetegség másként nem kezelhető.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Milyen betegségek okozhatják a gyakori szédülést? Az orvos elmondja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#magas vérnyomás

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához