Ezeket látta már?

Heves szívdobogás, hajhullás? Vérkép nélkül is vashiányra utalnak ezek a tünetek

szívbetegség

A vashiányt nem egyszerű felismerni vérkép nélkül. Ezek a panaszok árulkodóak lehetnek.

A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen elem, mert biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, vagyis a hiánya komoly problémákat okozhat. A vas esszenciális elem, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes azt előállítani, csak külső forrásokból tudja felvenni. Ennek következtében a megfelelő táplálkozás fontos szempont, a vashiány elkerülése érdekében. A vas nélkülözhetetlen az élethez: főleg a vörösvértestekben található, egészen pontosan a hemoglobinhoz kötődik és szállítja az oxigént, de megtalálható a myoglobin fehérjeszerkezetében is, mely az izmokban található, és azok anyagcseréjéért felel.

Mit jelent a vashiány?

A vér színét is a vas oxidációjának mértéke adja. Az oxigénben dús vér kissé világosabb, míg a széndioxidban gazdag vér sötétpiros színű. Ám a vas igazán fontos szerepe abban rejlik, hogy ezen, gázok megkötésében, szállításában vesz részt, így létfontosságú az élet fenntartásában. A vasat a táplálék útján vesszük fel, illetve újrahasznosítja a szervezet, a lebomló vörösvérsejtekből, hiszen az életciklusuk mindössze (120 nap). Mivel a vas elengedhetetlen a vérképzéshez, így a hiányában a szervezet nem képes megfelelő mennyiségű vörösvértest előállítására, tehát vashiányos vérszegénység lesz a következménye.

A vasat a szervezet, vérzéssel, a bőr hámlásával és a bél nyálkahártya leválásával veszíti. Gyulladás, krónikus vagy daganatos betegségben az immunrendszer nem engedi a vas felszívódását a vékonybélből. A hölgyek a menstruáció miatt nagyobb arányban küzdenek a vashiánnyal, és emiatt a vashiányos vérszegénységgel is. S akkor még nem is beszéltünk a terhességről, amikor magzat fejlődése miatt is megnövekedik "Fe" iránti igény. Hiányában akár komoly gondokkal is számolni kell a magzat fejlődése szempontjából.

A vashiány ismert, és kevésbé ismert tünetei

A vashiány tünetei között az ismertebbek

Azt azonban már kevesen tudják, hogy erre a kórra utalhat az is, ha

  • sokszor fáj a fejük, hiszen az agy nagyon érzékeny az oxigénhiányra.

Érdemes a vashiányra gyanakodni akkor is, ha

A gyengébb oxigén anyagcsere miatt a hajhagymák tönkre mennek - szerencsére a vas mennyiségének helyreállása után a hajhagymák regenerálódnak és a hajhullás is megszűnik.

  • A heves szívdobogás szintén utalhat vashiányra, hiszen a szervezet a meglévő, akkor már kevesebb oxigént szállító vért próbálja gyorsabban keringetni, hogy a szervezet igényét ki tudja szolgálni.
  • Gyanakodhat a vashiány jelenlétére akkor is, ha a torkában gombócot érez, különösen fizikai aktivitás esetén. Ez persze előfordulhat érzelmi reakcióként is, de ha többször jelentkezik, akkor érdemes orvoshoz fordulnia.
  • Ugyancsak a vashiány diagnózisának lehetőségét erősíti a nyelési nehézség is, a nyelv illetve a nyelőcső elváltozása miatt, amely nem a leggyakoribb tünet, mégis előfordul.

Vaspótlás: ha nem táplálkozással, akkor tablettával kell

Bár tény és való, hogy a vas egyes növényekben kifejezetten magas arányban van jelen, mégsem ezek az ideális beviteli források. A növényi vas felszívódása ugyanis sokkal rosszabb, mint az állati eredetűé. Vagyis bár a spenót köztudottan gazdag forrása ennek a mikroelemnek, mégis nagyon nehezen tudunk csak annyit megenni belőle, ami fedezi a szükségleteinket.

Ennek köszönhető az is, hogy a vegetáriánusok körében ez a kór sokkal gyakoribb, így számukra a vastabletták szedése gyakran szükséges. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa elmondta, hogy az állati eredetű vasforrások, mint amilyen a máj és a húsok, sokkal jobb felszívódási aránnyal rendelkeznek, vagyis a jóval kisebb mennyiség fogyasztása is fedezi a szükségleteket.

Tudta? Ezek a vas legfontosabb feladatai! Kattintson!

A vashiány diagnózisa és kezelése

Amennyiben az említett tüneteket tapasztalja, mindenképpen érdemes hematológus orvoshoz fordulni, aki laborvizsgálattal megállapíthatja a betegség fennállását. Ha beigazolódik a "Fe" hiánya, akkor vaspótlással rendezhető a probléma. Sajnos a vashiányt ritkán diagnosztizálják a kialakulás kezdetén, leggyakrabban a következtében kialakuló vérszegénységgel együtt kerül felismerésre.

A már vérszegénységet is okozó vashiány, jóval hosszabb kezelést igényel, hisz a vérkép rendezése után a szervezet vasraktárait is fel kell tölteni. A vashiány kialakulásának számtalan oka lehet, ezért feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A terhesség során megnövekedett igények miatt szintén érdemes orvossal konzultálni, aki megállapítja a pótlandó vas mennyiségét, valamint a folyamatos nyomon követési feladatokat is ellátja.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a vashiány kevésbé ismert tünetei, amikről jobb, ha tud!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vaspótlás

Forrás: Trombózisközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához