Ezeket látta már?

Hideg kezek és lábak: kell-e aggódnunk?

2018.10.11. Módosítva: 2018.10.11.
hideg_kez

Mindenki más környezetben érzi magát kellemesen: van, aki imádja a meleget, míg mások a hűvöset kedvelik. Előfordulhat azonban, hogy valaki szokatlanul fázós, esetleg olyankor is hidegek a végtagjai, mikor a külső hőmérséklet ezt nem indokolja. Kell aggódnunk emiatt? Jelezhet betegséget, ha folyton hideg a kezünk és a lábunk?

Ha valaki viszonylag fiatal és egészséges, nem kell aggódni amiatt, ha időnként hidegek a végtagjai: ez ugyanis pusztán azt jelenti, hogy a szervezete megfelelően működik. A testünk ugyanis nem "szereti" a szélsőségeket, sem a túl meleget, sem pedig a túl hideget. Ha azt érzékeljük, hogy a környezetünk az ideálisnál hidegebb, akkor a szervezetünk igyekszik melegen tartani a testünk középső részét, vagyis a belső szerveinket. Ezt azzal éri el, hogy csökkenti a vérkeringést a perifériákon, vagyis a végtagokban (de ezért lehet hideg a fülünk vagy az orrunk is). Az, hogy kinél mikor jön el ez a "határ", több dologtól is függ, például a vékonyabbak általában fázósabbak, mint azok, akiken van néhány plusz kiló, és azoknak is gyakrabban lehet hideg a keze és a lába, akiknek alacsonyabb a vérnyomása.

A hideg végtagok miatt akkor kell aggódnunk, ha más tüneteink is vannak. A bőr elszíneződése (pl. elkékülése), viszketése, húzódása vagy érdes tapintatúvá válása; a végtagok érzéketlenné válása, bizsergése, zsibbadása, fájdalma; sebek, hólyagok megjelenése ugyanis komolyabb betegséget, a keringéssel vagy az idegrendszerrel kapcsolatos problémát is jelezhet. Ilyen esetben mindenképpen forduljunk orvoshoz!

hideg_kez

Mi lehet a hideg végtagok oka?

A végtagok "melegen" tartásáért tehát a vérerek a felelősek, ha az ereinkkel, illetve a vérkeringésünkkel gond van, például érszűkülettel küzdünk, akkor a vér nehezebben jut el a végtagokhoz. Hatással lehetnek a vérkeringésre, illetve a kapillárisok működésére bizonyos gyógyszerek, de azok is küzdhetnek ilyen problémával, akiknek pajzsmirigybetegsége van (a pajzsmirigyproblémák egyik jellegzetes tünete lehet például, ha valaki folyton fázik és állandóan hidegek a végtagjai).

Ennyi vitamint és ásványi anyagot kellene ennünk naponta - kattintson tovább!

A Raynaud-szindróma nevű tünetegyüttes is hideg kezekkel, lábakkal járhat együtt. Ennél a betegségnél a végtagokban lévő vérerek a hideg vagy akár a stressz hatására hirtelen összehúzódhatnak, begörcsölhetnek. Ilyenkor az ujjak először elfehérednek, majd kékessé-lilássá színeződnek, majd kipirosodnak, ahogy a görcs megszűnik és visszatér a vérkeringés. A Raynaud-szindróma akár valamilyen autoimmun betegség (pl. scleroderma) kísérőtünete is lehet. Oka lehet a végtagok lehűlésének a vérszegénység, a cukorbetegség vagy lupusz nevű autoimmun betegség is.

Forrás: EgészségKalauz