Ezeket látta már?

Kánikula - ennek a 6 állapotnak az esélyét növelheti meg a leginkább

kánikula egészség probléma megnő nyár meleg

A vérnyomással kapcsolatos problémák mellett számos más gondot is okozhat a kánikula.

A WHO szerint a hőstressz az időjárással összefüggő halálozások vezető oka, mely súlyosbíthatja az olyan mögöttes betegségeket, mint a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség, az asztma, de jelentősen megnöveli a balesetek és egyes fertőző betegségek kockázatát is. Ráadásul a kánikulában fennáll a hőguta veszélye is, mely súlyos esetben életveszélyes is lehet. Sajnos a szélsőséges hőség gyakrabban fordul elő a klímaváltozás miatt, így fontos, hogy minél többször felhívják az emberek figyelmét a meleg hőmérséklet okozta kockázatokra, problémákra.

Migrén

A legújabb kutatások szerint a hőség növelheti a migrénes roham kockázatát. Az Amerikai Fejfájás Társaság nemrégiben tartott ülésén 660 migrénes beteg vizsgálatát mutatták be, melyből kiderült, hogy a meleg növelheti a migrénes roham fellépésének kockázatát. Ráadásul ez tavalyi tanulmány szerint mindezt fokozza a magas páratartalom is.

- A meleg megnöveli a gyulladásos folyamatokat, amelyek meghosszabbíthatják a migrént - mondja Dr. Joshua Feinstein, MD, a Memorial Hermann sürgősségi orvosa. - Ráadásul a hőségben az emberek könnyen kiszáradhatnak, ami még inkább fokozza a problémát.

Szívinfarktus

Egy kínai vizsgálatban több mint 202 000 szívrohamban elhunyt személyt vizsgáltak a tudósok, melynek során jelentős összefüggést állapítottak meg a szívrohamban való halálozás esélye és a rendkívül meleg (és hideg) hőmérséklet között.

- Amikor túl melegnek -különösen a testhőmérsékletünknél magasabb hőmérsékletnek- vagyunk kitéve, a szívnek sokkal keményebben kell dolgoznia, mivel a vért a bőr felé kell áramoltatnia, hogy fokozódjon az izzadás és egyéb olyan folyamatok, melyek részt vesznek a test hűtésében - mondja Dr. Jo Anna Leuck a Healthline-nak. - A megnövekedett munka pedig szívrohamhoz és más szívproblémákhoz vezethet a veszélyeztetett csoportba tartozóknál.

Stroke

Sokak szerint a magas hőmérséklet a stroke kockázati tényezője lehet, ráadásul az állapot ekkor lényegesen súlyosabbá is válhat. A melegben ugyanis az erek kitágulnak, a szív keményebben dolgozik, ráadásul ekkor megnő a vérrögképződés esélye is, ami az agyban elzárhatja a véráramlás útját. Ez különösen veszélyes a magas vérnyomásban szenvedők esetén. Mindemellett a hőség okozta dehidratáció szintén stresszként hat az érrendszerre, a túlzott izzadás pedig elektrolit-egyensúlyhiányhoz vezethet - ezek mind megnövelik a stroke fellépésének esélyét.

Hőguta

A testhőmérséklet emelkedése hőgutát okozhat, ezért fontos, hogy ne tartózkodjunk túl hosszan túl magas hőmérsékleten! Az állapotot olyan tünetek jelzik, mint a fejfájás, a szédülés és a hányinger. Ilyenkor gyorsan le kell hűteni magunkat (pl. hideg vizes borogatás), valamint keressünk árnyékot. Emellett pótoljuk az elvesztett elektrolitokat is.

Vérnyomás problémák

A túl magas hőmérséklet hatására a vérnyomás túl alacsony, de túl magas is lehet. Általánosságban azonban csökken, mivel a meleg hatására az erek kitágulnak, így a vérnyomás leesik. Ám a kiszáradás miatt a vér sűrűbbé válik, így nehezebb pumpálni- ez pedig megemelheti a vérnyomást.

Romló vesebetegségek

Egy 2022-ben közzétett amerikai kutatás jelentős összefüggést mutatott a vesebetegséggel kapcsolatos sürgősségi ellátások és az extrém hőhatás között.

- A vesék segítenek a szervezetünknek a folyadékszabályozásban, és a túlzott hőség, amely a szervezetet érő egyéb stresszhatások mellett túlzott izzadáshoz vezet, súlyosbíthatja a már meglévő veseproblémákat - mondja Leuck.

Dehidratáció esetén a probléma még inkább fokozódik.

Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

  • idősek
  • gyerekek
  • várandósok
  • szív-és érrendszeri problémával küzdők
  • vesebetegek
  • demenciával küzdők

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez történik a testében hőguta esetén

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kánikula

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához