Koronavírus: ezért jelent most nagyobb kockázatot a dohányzás

dohányzás, leszokás

A koronavírus-járvány idején a krónikus betegek és az idősek mellett a dohányosok is fokozott veszélyben vannak. Mit tehetnek?

Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy a leszokás már 2-3 nap után is érezhetően javítja a tüdő működését. Érdemes tehát rászánni magunkat, most, a koronavírus-járvány idején, ha korábban nem tettük. Az elvonási tünetek ellen szakember segítségét is kérhetjük.

Dohányzás és a tüdő

A légutak felszínét nyálkahártya borítja, az itt található csillószőrös hámsejtek biztosítják a fizikai védvonalat a kórokozókkal és a levegőben található szennyeződésekkel szemben. A csillószőrös hámsejtek folyamatosan mozgásban vannak, ezáltal képesek a külvilág felé „söpörni” a betolakodókat. A dohányzás hatására azonban ezek a csillószőrök lebénulnak, így nem tudják betölteni védelmi funkciójukat. A kórokozók tehát gond nélkül megtapadhatnak a nyálkahártyán, ahol az egészséges embereknél is természetes módon termelődő váladékkal az alsóbb légutak felé is könnyen eljuthatnak.

Krónikus betegségek és dohányzás: kettős kockázat

Ha valaki asztmás vagy COPD-s, vagyis krónikus légúti betegségben szenved, a koronavírus-járvány szempontjából is rizikócsoportba tartozik. Lényeges, hogy elsősorban a súlyosabb állapotú betegcsoportról van szó, ahol már a társbetegségek is gyakoriak, mint a szív-érrendszeri betegségek, cukorbetegség, valamint gyakori az elhízás is.

A dohányzás az egészséges populációban is fokozott kockázatot jelent a vírus fertőzés szempontjából, de a kockázat sokszorosára nő, ha valaki légúti betegsége mellett dohányzik is. Ez pedig egyáltalán nem ritka eset.

A járvány időszakában ugyanakkor fokozott figyelmet kell fordítani a légúti betegség gyógyszereinek rendszeres használatára is, az egyensúlyi állapot fenntartására.

Leszokni karantén idején?

A koronavírus-járvány okozta helyzetben a szorongás, bizonytalanság csökkentésére megnőhet a dohányzás iránti igény. Érdemes azonban mérlegelni a kockázatot, különösen, ha a dohányzás mellett krónikus légúti betegséggel is küzdünk.

A dohányzás abbahagyását követően azonnal jelentkeznek a leszokás pozitív hatásai. A légzőszervekkel és a tüdő működésével kapcsolatban általában 2-3 nap múlva tapasztalható változás: kevesebb nyák képződik a garatban, csökkennek a légzési panaszok, a köhögés és a krákogás. 1 hónap múlva a köhögés és a légzési problémák rendeződnek, több lesz az energia, nagyobb az ellenállóképesség, kevesebb a légúti hurut, 2-3 hónap múlva pedig már a légzésfunkciók értékei is javulhatnak.

Ha a leszokáshoz orvosi segítségre van szüksége, hívja bizalommal az Egészségkalauz.hu orvosait! A szolgáltatást most INGYEN kipróbálhatja! A híváshoz kattintson IDE!

2-3 hét után enyhül a sóvárgás

A leszokás kapcsán az első 2-3 hét a kritikus időszak, ezt követően a megvonási tünetek jelentősen enyhülnek. Ebben az időszakban akár érdemes helyettesítőként az e-cigarettát is bevetni.

„Az e-cigarettának az átmeneti, rövid ideig tartó használata javasolt a leszokás időszakában a nikotin tartalmú rágó és tapasz mellett. De nem javasolt a cigaretta helyett tartósan rászokni az e-cigire, mert ez nem tekinthető a dohányzás kevésbé káros alternatívájának.”

Forrás: Tüdőközpont

Forrás: Koronavirus.gov.hu