Ezeket látta már?

Magas koleszterinszint: ez is tehet róla, nem csak az életmódunk!

magas koleszterinszint érszűkület öröklődés

Az életmódbeli tényezők és a genetika egyaránt szerepet játszanak a magas koleszterinszint kialakulásában, sőt, egyes betegségek is befolyásolhatják a koleszterint.

Néha még a legszigorúbb életmódbeli változtatások sem csökkentik kellőképpen a koleszterinszintet. Ennek az az oka, hogy a szervezet koleszterinjének nagy részét a máj termeli. Tehát sok más olyan tényező is szerepet játszik, amelyek kívül eshet az irányításán, és semmi köze ahhoz, hogy mi kerül a tányérjára.

A magas koleszterinszint minden korosztályt érinthet, beleértve azokat is, akik aktívak és egészségesek, de egyes egészségügyi állapotok is növelik a magas koleszterinszint és a szívbetegség kockázatát.

Hogyan hat a magas koleszterinszint a szervezetre?

Idővel a magas koleszterinszint plakkok felhalmozódásához vezet az erekben . Ezt a plakk felhalmozódását érelmeszesedésnek nevezik . Az érelmeszesedésben szenvedőknek nagyobb a kockázata számos különböző betegség kialakulásának. Ennek az az oka, hogy az erek fontos munkát végeznek az egész testben. Tehát ha probléma van az egyik véredényben, akkor hullámzási hatás lép fel.

Az erekre úgy gondolhat, mint egy bonyolult csőhálózatra, amely folyamatosan vért áramoltat át a testén. A lepedék olyan, mint a piszok, amely eltömíti a csöveket, és lassítja a folyását. A plakk az erek belső falához tapad, és korlátozza a vér átáramlását.

Ha magas a koleszterinszintje, plakk képződik az erekben. Minél tovább marad kezelés nélkül, annál nagyobb lesz a plakk. Ahogy a plakk nagyobb lesz, az erek beszűkülnek vagy elzáródnak. Mint egy részben eltömődött lefolyó: az erek még sokáig működhetnek. De nem működnek olyan hatékonyan, mint kellene, ráadásul a magas koleszterinszint növeli az egyéb betegségek kockázatát, attól függően, hogy mely erek eldugultak el:

 • koszorúér-betegség (CAD)
 • carotis artéria betegség
 • perifériás artériás betegség (PAD)
 •  magas vérnyomás (hipertónia)

Milyen egészségügyi problémák befolyásolják a koleszterinszintemet?

Az egészségügyi problémák és a koleszterin kétirányú összefüggésben állnak egymással. A magas koleszterinszint olyan egészségügyi problémákat okozhat, mint az érelmeszesedés. De bizonyos egészségügyi állapotok nagyobb kockázatot jelenthetnek a magas koleszterinszintre. Íme néhány olyan állapot, amely befolyásolhatja koleszterinszintjét:

 • krónikus vesebetegség (CKD)
 • HIV
 • pajzsmirigy betegség, alul- illetve túlműködés
 • lupus
 • policisztás petefészek szindróma (PCOS)
 • diabetes mellitus

A magas koleszterin életmódhiba?

Sokan úgy vélhetik, csak azokat fenyegethetik a szív-érrendszeri betegségek, akiknek az életmódjuk miatt magas a koleszterinszintjük. Holott genetikai okai is vannak a magasabb koleszterin értékeknek és más betegségekhez is, például pajzsmirigy alulműködéshez is társulhatnak magasabb értékek.

Prof. Dr. Somogyi Anikó PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája szerint az okoktól függetlenül csökkenteni lehet és kell az értékeket, elsősorban életmóddal, szükséges esetén pedig gyógyszerrel.

Így emelheti az életmód a koleszterinszintet

A koleszterin a testzsírok egy típusa és két úton kerül a szervezetünkbe. Egyrészt élelmiszerekkel visszük be őket, másrészt a szervezetünk, elsősorban a májunk termeli. Nem véletlenül! A koleszterin ugyanis hasznos, hiszen az a sejtek alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. Ugyanakkor, ha túl magas a vérben a koleszterin- és általában a vérzsírok szintje, az a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából kockázatos, mert a lerakódik az erekben és számos szív-érrendszeri betegséghez vezethet. A koleszterin szint elősorban azokban emelkedik káros szintre, akik genetikailag hajlamosak rá.

Ha az életmód szerepét vizsgáljuk a magas koleszterinszint kialakulásában, akkor így összegezhetők a rizikófaktorok:

 • telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása,
 • mozgásszegény életmód,
 • túlsúly és elhízás,
 • dohányzás

Egyes betegségek (pl. diabétesz, pajzsmirigy-, vese- és májbetegség) és bizonyos gyógyszerek (pl. szteroidok, béta-blokkolók, antidepresszánsok) is megemelhetik az értékeket.

A hajlam örökölhető lehet

A magas koleszterinszint kialakulására vonatkozó hajlam sajnos örökülhető is, ráadásul a kutatások szerint azoknak, akik örökletten magasabb koleszterinszinttel élnek, nagyobb eséllyel lesz szív-érrendszeri betegségük, mint azoknak, akik a téren szerencsésebb alkatot örököltek.

A genetikai tényezők megértéséhez érdemes tudni, hogy két eset lehetséges: vagy csak az egyik, vagy mindkét szülő átörökíti a magas koleszterinszintet eredményező kóros genetikai variánst. Az első, gyakoribb esetet heterozigóta familiáris hiperkoleszterinémia (HeFH) néven azonosítják az orvosok, és 500 emberből körülbelül egyet érint. Az örökletes hiperkoleszterinémiák ezen enyhébb formájában a szérum koleszterinszint 300-500 mg/dl körüli.

- Rendkívül ritkán, de előfordulhat az is, hogy mindkét, HeFH-ban szenvedő szülőtől a kóros gént örökli a gyermek. Ilyenkor homozigóta familiáris hiperkoleszterinémiáról (HoFH) beszélünk. Ilyen esetben nagyon korán megjelenhet a perifériás érbetegség, az érszűkület hangsúlyozza Somogyi doktornő.

Az LDL koleszterin (amit a köznyelvben „rossz koleszterin” néven emlegetnek) tartós emelkedése zsír és kalcium lerakódásához vezet az érfalakban, így azok beszűkülhetnek vagy elzáródhatnak. Ennek az érelmeszesedés nevű folyamatnak pedig hosszú távú következménye éppúgy lehet a stroke, mint a szív koszorúér-betegségek kialakulása, valamint károsodhatnak az egyes szervek és az izmok is. Az LDL-szint emelkedésének mértékétől és annak időtartamától függően a HoFH-ban szenvedő fiatal betegeket akár a 10-30-as éveikben is veszélyeztetheti a szívinfarktus és az agyvérzés, aminek oka az érfalak rendkívüli módon felgyorsult károsodása.

Magyarországon a familiáris hiperkoleszterinémia 30- 40 ezer embert érint. Nemzetközileg a betegek mindössze tíz százalékát ismerik fel, hazánkban még ennél is kisebb az arány. Ennek főképp az lehet az oka, hogy mivel a magas koleszterinszintnek jobbára nincsenek tünetei, kevesen ellenőriztetik azt rendszeresen.

Az életmód és a gyógyszeres kezelés is fontos

A magas koleszterinszint csökkenthető és csökkenteni is kell. Ehhez egyrészt a páciensnek kell megreformálnia az életmódját, bevezetnie a mozgást, fogyni kell, ha túlsúlyos, megfelelő speciális diétát kell fogyasztani, másrészt az orvos feladata elrendelni az esetleges gyógyszeres kezelést. Öröklötten magas koleszterinszint esetén sokszor csak a gyógyszer jöhet szóba, hiszen az érintettek gyakran teljesen egészségesen, kiegyensúlyozottan élnek, sportolnak, nem fogyasztanak túl sok zsíros élelmiszert, nem dohányoznak – hangsúlyozza Prof. Dr. Somogyi Anikó PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája.

- A vérzsírszintet csökkentő gyógyszereket kitartóan, évekig kell szedni ahhoz, hogy a plakkok ne nőjenek, esetleg a visszafejlődésüket el tudjuk érni. Ez a fajta gyógyszerszedési „megbízhatóság” azért is fontos, hogy a rendszeres ellenőrizések során megfigyelhessük az alkalmazott kezelések hatékonyságát, és szükség esetén változtathassunk azon.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas koleszterin: ekkor van szükség gyógyszerre a szakorvos szerint

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#koleszterin

Forrás: Endokrinkozpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához