Ezeket látta már?

Megvan a bűnös? Mi okozza az artériák megkeményedését?

Betegségek
2013. április 10. 11:34
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

A vörös húsban található L-karnitin okozza az artériák megkeményedését. Amerikai kutatók szerint nem a vörös húsban lévő koleszterin és telített zsír a fő bűnös a szívbetegségek kialakulásában, a vörös húsokban és étrend-kiegészítő formájában is megtalálható L-karnitin okozza az artériák megkeményedését.

A Nature Medicine tudományos folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány szerzői szerint egy gyomorbaktérium átalakítja az L-karnitint trimetilamin-N-oxiddá (TMAO), erről a vegyületről vélik úgy a szakemberek, hogy elősegíti az érszűkület kialakulását.

erek-erelmesz-d00000D77b4785b236c15

Forrás: MTI


A vörös húsok fogyasztásáról már korábban bebizonyosodott, hogy növeli a szívbetegségekből eredő elhalálozás kockázatát még akkor is, ha ezen húsok zsír- és koleszterintartalma alacsony. Stanley Hazen, a Clevelandi Klinika szív- és érrendszeri betegségek intézetének vezetője és munkatársai tanulmányukban annak jártak utána, mi okozhatja ezt.

A kutatók 2595 kardiológiai vizsgálaton részt vevő ember vérmintáiban ellenőrizte az L-karnitin szintet, és 77 önkéntesnek, köztük 26 vegánnak, illetve vegetáriánusnak a vörös húsokban és a tejtermékekben megtalálható L-karnitinban gazdag ételeket adtak.

A vizsgálatok kimutatták, hogy az L-karnitin elfogyasztása növelte a vér TMAO szintjét, amely megváltoztatja a koleszterin anyagcserét és lelassítja a koleszterin lebomlását, amely így felhalmozódik az artériák falán.

L-karnitin étrend-kiegészítő fogyasztásakor a vegánoknál és vegetáriánusoknál jóval kevesebb TMAO keletkezett a vérben, mint a húsevőknél. A húsevők és a nem húsevők székletének elemzése kimutatta, hogy a gyomrukban nagyon különböző baktériumok vannak. Hazen szerint a rendszeres húsevés serkenti annak a baktériumnak a növekedését, amely az L-karnitint trimetilamin-N-oxiddá alakítja.

Eredményeik ellenőrzésére a szakemberek egérkísérleteket is végeztek, L-karnitinban gazdag diétának vetették alá két csoportban az állatokat. Egyik csoportjukban úgy találták, hogy az ilyen étrend kétszeresére növelte az érszűkület kialakulását. A másik egércsoportban, ahol a gyomor baktériumállományát antibiotikumos kezeléssel csökkentették, az a L-karnitinban gazdag diéta nem vezetett az érfal megkeményedéséhez.

Az L-karnitin aminosav-származék, amely igen fontos szerepet játszik a szervezet zsíranyagcseréjében. Ez az anyag a természetben fordul elő, rengeteg élelmiszerben - marha-, bárány-, kacsa-, disznóhúsban - megtalálható, és étrend-kiegészítőként is forgalmazzák, sőt az energiaitalok egyik összetevője.

Tanulmányuk eredménye nyomán Hansen óvatosságra int, és további kutatásokat szorgalmaz az L-karnitin étrend-kiegészítőként való biztonságos használatáról.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# diéta # étrend-kiegészítők # kutatás # szív- érrendszeri betegségek

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés