Ezeket látta már?

Mofetta: a gyógyító szén-dioxid

2010.05.25. Módosítva: 2015.11.04.

Gázfürdő - gyógyító céllal? A geológusok mofettának nevezik a széndioxidot tartalmazó, viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést.

Ezt a természeti kincset a gyógyászatban már régóta alkalmazzák különböző kezelésekre, gyógyításra. A geológusok mofettának nevezik a széndioxidot tartalmazó, viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést. Ezt a természeti kincset a gyógyászatban már régóta alkalmazzák különböző kezelésekre, gyógyításra.

Az emberek több száz éve fürdőszerűen használják a széndioxidgázt, annak kellemes melegítő és gyógyító hatása miatt. A bőrön átdiffundáló gáz a szövetekbe kerül és specifikus értágító hatást gyakorol. Ez a hatás a bőr-és bőr alatti kötőszövetekben, és a belső szervekben is megnyilvánul.

A Mofetta története

Erdélyben számos mofetta létezik és használatuknak komoly hagyománya van. A széndioxiddal telt mofetták köré gyakran építettek gyógyházakat, vagy egyszerű ülőkéket, hiszen a mofetták mélyedésében lévő széndioxid nehezebb mint a levegő, ezért leülepszik és ebben kényelmesen, ülve lehet gyógyulni. A legerősebb (99% széndioxid tartalmú) gázömlések a Hargita hegyvonulatban találhatók, 1250 méter tengerszint feletti magasságban. A városokban és a falvakban a pincék telve vannak széndioxiddal, és a helybéliek kihasználva a természet adta lehetőséget, ötletesen magán mofettákká alakították át azokat.

A földből feltörő gázt úgy kezelték, akár egy feszített víztükrű medencét, melynek szintjét a gyertya lángjának elalvása jelezte. Magyarországon sajnos csupán egy helyen, a Mátrában található olyan széndioxid kigőzölgés, amely az emberi szervezetre jótékonyan hat, így a szárazfürdő - kúraszerű alkalmazása miatt - főként a környéken élők számára áldásos kincs.

A CO2 szárazfürdő hatásmechanizmusa

A kezeléseknél a CO2 a bőrön átdiffundál a szövetekbe, specifikus értágító hatást gyakorol a perifériás keringésre, a mikrocirkulációra és a szívműködésre fejt ki kedvező hatást. Növeli a szív verő-volumenét, csökkenti a vérnyomást, tágítja az arteriolákat. Ez egyaránt érinti az artériás, vénás és nyirok kapilláris rendszert. A hatás nemcsak a bőr és bőr alatti kötőszövetre terjedhet ki, hanem a belső szervekre is. Jellegzetes a CO2 gázfürdőben fellépő melegérzés, mely az érzőidegekre gyakorolt hatással magyarázható. Oka, hogy a CO2 gáz hőkapacitása nagyobb, hővezető képessége pedig kisebb, mint a vízé, és így a gázzal érintkező bőrfelület melegebb marad. (Feltételezik, hogy a bőr hidegérző receptorait bénítja, amivel a korábban beálló melegérzés magyarázható.)

Az eredeti cikk itt olvasható:

Forrás: Napidoktor