Ezeket látta már?

Omega-3 és halolaj: kiderült, mégsem jó a szívproblémák megelőzésére!

halolaj, omega-3, szívbetegség

Egyre több friss kutatás igazolja, hogy az Omega-3 tartalmú táplálékkiegészítők szinte semmit nem érnek a szív- és érrendszeri problémák megelőzése szempontjából.

A táplálékkiegészítőként kapható Omega-3 zsírsavakban gazdag halolajkapszulák valódi értékéről évek óta tart a vita, és egyre több a bíráló hang és adat a hatékonyságukat illetően.

Hatástalan az Omega-3 zsírsav a szívbetegségek megelőzésére

Egy friss norvég tanulmány mutatott rá, hogy semmi nem jelzi, hogy az Omega-3 zsírsavak bármilyen hatással lennének a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére. A 2 éven át tartó vizsgálatban összesen 1024 szívinfarktuson átesett, átlagosan 75 éves személyt vizsgáltak. A kutatók azt nézték, hogy az Omega-3 zsírsav lehet-e egy élete első szív- és érrendszeri betegségen átesett számára másodlagos megelőzés eszköz.

A résztvevők naponta egy kapszulában 1,8 gramm Omega-3 zsírsavat vagy placebóként növényi olajat kaptak. Akik halolajat kaptak, azok közül 108 esetben történt halálos kimenetelű vagy nem halálos szívprobléma.

Ez 21,4 százalékos gyakoriságot jelent. A placebót kapó csoportnál 102 páciensnél történtek ilyenek, vagyis az esetek 20 százalékában. Vagyis, a különbség elenyésző. Egy amerikai kutatás, amit több ország páciensei között végeztek, szintén hasonló eredményre jutott.

A világ egyik legnagyobb (online) kardiológuskonferenciáján jutottak arra a megállapításra, hogy az Omega-3 nem jó arra, amire eddig ígérte.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához