Ezeket látta már?

10 lépés - és egészséges lehet a szívünk!

Azok, akiknél már megjelentek a szív- és érrendszeri problémák, vagy e tekintetben magas rizikójú csoportba tartoznak, kisebb életmódbeli változtatásokkal számos későbbi komplikációt előzhetnek meg.

A magas vérnyomás és vérzsír értékek, vagy ezek megelőzése mindenkit arra kellene, hogy ösztönözzön, hogy egészségesebb életet éljen. A szívinfarktuson és stroke-on átesettek számára pedig fokozottan ajánlott az életmódváltás.

10 lépés - és egészséges lehet a szívünk!

A szerencsésebbek számára a rendszeres testmozgás és az egészségesebb táplálkozás beiktatása, valamint a rossz szokások elhagyása nem okoz különösebb problémát. A többieket viszont ez elég nagy kihívás elé állítja.

Ahelyett, hogy gyökeres változásokat eszközölnénk egyik napról a másikra, a szív és a keringési rendszer egészségének megőrzéséhez vezető úton haladjunk apró lépésekkel.

Ha egy-egy ilyen egészséges szokást már sikerül beépíteni a mindennapjainkba, rájövünk, hogy ezek nem is olyan vészesek, mint amilyennek tűntek. Ha pedig sikerül kis dolgokban változtatnunk, akkor biztosra vehetjük, hogy készen állunk a nagyobb horderejű változásokra is.

Íme 10 kis lépés az egészséges életmód felé:

1. Sétáljunk naponta 10 percet! Ez igazán nem sok, ha eddig egyáltalán nem mozogtunk, ideális kezdet, ha pedig amúgy is sportolunk valamit, így még több aktivitást csempésszünk a hétköznapokba.

2. Emeljünk súlyokat! Kezdetben megteszi egy nehezebb könyv, esetleg egy könnyebb kézisúlyzó, ha ezeket már túl könnyűnek érezzük, áttérhetünk a nagyobb súlyokra. Izmaink így feszesek, tónusosak maradnak.

3. Fogyasszunk el egy extra adag gyümölcsöt, vagy zöldséget minden nap! Előnyük, hogy olcsóak, ízletesek és jót tesznek a szervezetnek; az agyunktól a belekig.

4. Ne hagyjuk ki a reggelit! Kezdjük a napot teljes kiőrlésű gabonával, gyümölcsökkel, és egy kis fehérjével (sovány tejtermékek, húsok).

5. Csak kalóriamentes italokat fogyasszunk! Nem is gondolnánk, hogy mennyi kalória megspórolható, ha lemondunk egy üveg szénsavas üdítőről, vagy habos, szirupos kávéról. Évente akár 5 kg-tól is megszabadulhatunk ezek kiiktatásával.

6. Gyakran együnk olajos magvakat! A dió, mandula, kesudió mind jót tesznek a szívnek. Próbáljuk ki, hogy ha legközelebb nassolni támad kedvünk, ezekből választunk chips vagy csokoládé helyett. Megszórhatjuk vele a salátánkat, de a hús- és tészaételekhez is jó illenek. Egyszerre egy maréknyit érdemes fogyasztani ezekből.

7. Barátkozzunk meg a tenger gyümölcseivel! Próbáljuk meg hetente egyszer a vörös húst tengeri halra, vagy más tengeri ételre cserélni. A szívnek, az agynak és a derékméretünknek is jót fog tenni.

8. Figyeljünk a légzésünkre! Töltsünk naponta néhány percet azzal, hogy teljes nyugalomban mélyeket lélegzünk. Segít ellazulni, és csökkenti a vérnyomást.

9. Mossunk gyakrabban kezet! A napi többszöri, alapos kézmosás a legjobb módszer arra, hogy elkerüljük a fertőzéseket. Az olyan gyakori fertőzések ugyanis, mint az influenza, vagy a tüdőgyulladás, gyakran járnak a szívet érintő szövődményekkel.

10. Koncentráljunk a pozitív dolgokra! Szánjunk naponta pár percet arra, hogy számbavesszük a jó dolgokat az életünkben. A pozitív érzelmek bizonyítottan hozzájárulnak az egészségi állapot javításához, és az élettartam meghosszabbításához. Igaz ennek az ellenkezője is, vagyis a negatív gondolatok, a szorongás, a harag és az ellenségesség növelik a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához