Ezeket látta már?

Szövetbarát stent az érben

2011.01.26. Módosítva: 2015.11.04.

Fémháló helyett szövetbarát henger a koszorúérben. A katéterrel kitágított, koszorúeret nyitva tartó, fémhálóból készült henger, a stent új változata az érből évek alatt fokozatosan fölszívódik. A kardiológia újdonságot vizsgáló ABSORB tanulmány eredményei alapján a súlyos koszorúér-szűkületben szenvedő betegek számára az Európai Unió illetékes hatósága rövidesen engedélyezi a fölszívódó stent alkalmazását.

Ma már az egész világon a koszorúér-betegség a halálozás leggyakoribb oka, de ennek kezelése, ellátása az utolsó évtizedekben rendkívüli módon fejlődött. A súlyos koszorúér-szűkületre utaló tünetek esetén sürgősen szívkatéteres vizsgálatot végeznek, amely kimutatja a szűkült érszakaszokat. Ezeket a bevezetett katéter végén lévő ballonnal kitágítják, és a visszaszűkülés megakadályozására gyakran fémhálóból font hengert (stent) is behelyeznek. Az újabb stentek felszínét fokozatosan felszívódó gyógyszerekkel kezelik, melyek megakadályozzák a szövődmények kialakulását.

Szövetbarát stent az érben

A kutatók azonban folyamatosan dolgoztak a stentek további tökéletesítésén. Az Abbott cég által kidolgozot stent több esztendei vizsgálat után már idén a legjobb kardiológiai központokban forgalomba kerülhet Európa területén. Ez abban különbözik a korábbi hasonló eszköztől, hogy miközben továbbra is nyitva tartja a kitágított érszakaszt, fokozatosan fölszívódik, és engedi, sőt segíti a normális érállapot kifejlődését.

Az új stent anyaga a poli-L-laktid elnevezésű polimer, mely különleges gyógyszert is tartalmaz. A stentben lévő készítmény (everolimus) már évek óta használatos.

A készítmény immunműködést gátló (immunszuppresszív) szer, melyet szervátültetések esetében adtak a betegeknek, hogy a beültetett szerv kilökődését megakadályozzák. Az everolimust kibocsátó stentek kétéves megfigyeléséről és biztonságos működéséről már 2009-ben is beszámoltak a Lancet hasábjain.

Két év alatt a stent anyagának legalább egyharmada fölszívódott, ugyanakkor a véráramlás zavartalan maradt. Gregg Stone, a kérdés amerikai szakértője úgy véli, hogy az ilyen stentek megakadályozzák a visszaszűkülést, sőt az erek tágulékonysága is helyreáll, nincs véralvadás, és nem fejlődnek ki zsírpárnák az érfalon.

Forrás: MTI