Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Szokott vodkát inni? Kiderült, mikor emelheti meg, és mikor eshet le a vérnyomása tőle

Vodka alkohol hatása szívre szívvédő szíverősítő

Ha vérnyomáscsökkentőt, szívgyógyszert szed, vagy ha időnként nem veti meg a vodkát, erről jó, ha tud!

Sok tudományos vizsgálat jelzi, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás szívvédő hatású: a főétkezésekhez naponta megivott legfeljebb egy-két deci bor élvezői között ritkább a szív- és érrendszeri betegség, mint a szeszt soha nem ivó, vagy a kemény alkoholisták között.

Az időnként, rövid idő alatt sokat ivók, tömény szeszt ivó emberek állapotát már sokat vizsgálták és az emberi test szinte minden szervére vonatkozólag észleltek súlyos eltéréseket. Német kutatók Anja Zagrosek vezetésével az egyik legkorszerűbb és legérzékenyebb vizsgálati eszközt, a mágneses rezonancia módszerét használták az ilyen alkohol hatás tanulmányozására.

Önként vállalták a gyors lerészegedést

A vizsgálatra jelentkező egészséges önkéntesek közül véletlenszerű kiválasztás szerint 23 személy három-négy óra alatt annyi vodkát ivott, hogy véralkoholszintjük súlyos részegséget mutasson. Az alkohol vérszintje mellett a gyulladást jelző laboratóriumi adatokat a tanulmány megkezdése előtt, az ivászat után egy órával, majd azt követően egy nappal és egy hét múlva is megmérték.

Az italozással vizsgált csoport mellett nyolc kontroll személy nem ivott szeszt, csak ugyanannyi alkoholmentes folyadékot vett magához, a részegek adatait ezeknek a laboratóriumi értékeihez hasonlították.

A gyors részegséget vállaló csoport véralkoholszintje átlagosan 1,3 gramm/liter volt és valamennyien súlyos másnapos tünetekkel küszködtek. A laboratóriumi adatok a szívben a sok és gyorsan megivott tömény szesz okozta gyulladásra utaltak.

Az érzékeny mérési technika nem jelzett olyan rövidtávú változást, mely azonnali szívizom károsodást bizonyított volna, de a kutatók hangsúlyozzák, hogy akkortájt kezdődő, vírus okozta szívizomgyulladás vagy fizikai terhelés az alkohollal együtt veszélyesen befolyásolhatja a szív állapotát.

Zagrosek cikke, mely az amerikai orvosok szövetségének hetilapjában jelent meg, azt javasolja, hogy további, részletes vizsgálatokra van szükség.

Mit okozhat a szívgyógyszerek mellett fogyasztott alkohol?

Az alkohol hatása összetett, így nem meglepő, ha mind a vérnyomást csökkentő, mind a vérnyomást növelő hatása lehet. A szervezet válaszreakciói nagyban függenek a beteg állapotától. Ha a máj megfelelően működik, az alkohol - ami szorongásoldó tulajdonságokkal is rendelkezik - rövid távon, kisebb mennyiségben fogyasztva csökkentheti a vérnyomást az érkitágító hatása miatt. Ha valaki vérnyomáscsökkentőt szed, és mellette alkoholt fogyaszt, tovább csökkenhet a vérnyomás, ami szédülést, zavartságot, álmosságot vagy akár veszélyes eleséseket okozhat.

A krónikus, gyakori alkoholfogyasztás, különösen nagy mennyiségben, viszont emelheti a vérnyomást. Gyakori az is, hogy az ortosztatikus hipotenziót tapasztalják azok, akik vérnyomáscsökkentőt szednek, mint például vazodilatátorok vagy alfa-blokkolók, és mellé alkoholt fogyasztanak. Ez a jelenség hirtelen vérnyomásesést jelent állás vagy testtartás váltásakor, amely elsősorban idősebb betegeknél okoz sérüléseket.

Ezen kívül számos májenzim befolyásolhatja a szívgyógyszerek hatékonyságát, mivel ezek felelősek a gyógyszerek lebontásáért és kiválasztásáért a szervezetben. Például a fokozott alkoholfogyasztás okozta májbetegségek, mint a májcirrózis, megváltoztathatják a szívgyógyszerek anyagcsere-folyamatait. Ennek következtében a magasabb dózisú gyógyszerek fokozhatják a mellékhatások kockázatát.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Napi 1 sör az orvost távol tartja? A szakgyógyszerész elmondja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#alkohol

Forrás: Egészségkalauz/MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához