Ezeket látta már?

Így tehetjük tönkre a vesénket, ha nem változtatunk az életmódunkon

vese, betegség, oka, tünet, sófogyasztás

A vesebetegségek tünetei csak akkor jelentkeznek, ha a károsodás következtében a melléktermékek már felhalmozódtak a vérben. Mi lehet mindennek az oka?

A vesék szerepe létfontosságú: a szervezet szűrőjeként kiválasztják a salakanyagokat és fontos szerepük van a szervezet só- és folyadékegyensúlyának fenntartásában.

A vesebetegség okai

A krónikus vesebetegek száma emelkedő tendenciát mutat, főként az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás járványszerű terjedésének, valamint az átlagos élettartam fokozatos növekedésének köszönhetően. Magyarországon a lakosság mintegy 10 százaléka, becslések szerint legalább 700 000 fő szenved idült vesebetegség valamely stádiumában.

A nefrológiai járóbeteg-rendeléseken gondozott vesebetegek száma 1991-ben meghaladta a 10 000 főt, 2001-ben a 30 000-et, 2011-ben a 70 000-et. 2013-ban a vesepótló kezelésben részesülő betegek száma világszerte 3,2 millió volt. Hazánkban a dialízisre szoruló vesebetegek száma magas. A betegek 40-70%-a "az utcáról" kerül a dialízis programba, hiányzik az előzetes nefrológiai gondozás.

Az elhízás a vesebetegség bölcsője

Magyarországon három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott, az európai adatok szerint pedig minden harmadik gyerek küzd túlsúllyal és hazánkban sem jobb a helyzet: az elmúlt 20 évben megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma. Az egészségtelen táplálkozás és a kevés mozgás egyaránt hozzájárul a magyarok jelentős súlytöbbletéhez és kirívóan rossz egészségi állapotához.

Az elhízás kockázati tényezője a vesebetegség kialakulásának, közvetve növeli 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, amelyek a krónikus vesebetegség fő rizikófaktorai, de okozhat közvetlen vesekárosodást is, mert az elhízás növeli a vese és a kompenzáló mechanizmusok terhelését.

Azoknál az embereknél, akik túlsúlyosak vagy elhízottak, átlagosan 4-szer nagyobb a végstádiumú vesebetegség kialakulásának az esélye, mint a normál testsúlyúaknál.

Tudjon meg még többet a vese működéséről és betegségeiről, kattintson!

Megelőzhető a vesebetegség

Az elhízás, valamint a krónikus vesebetegség az esetek többségében megelőzhető. Az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás nagymértékben segít megelőzni az elhízás és a vesebetegség kialakulását.

Szerencsére sok dolgot tehetünk a veséink egészségének megőrzése érdekében. Az ideális testsúly fenntartása segít kivédeni a cukorbetegség, szívbetegségek és más olyan állapotok kialakulását, amelyek krónikus veseelégtelenséghez vezethetnek. Csökkentsük a sóbevitelt: az ajánlott nátrium bevitel 5-6 gramm naponta (1 teáskanálnyi). Igyekezzünk minimálisra csökkentetni az előre elkészített és az éttermi ételek fogyasztását, az otthoni ételekhez pedig lehetőleg ne adjunk jelentős mennyiségű sót! Sokkal könnyebb ellenőrizni a sóbevitelt, ha saját magunk készítjük el friss alapanyagokból az ételeinket.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Áttétes vesedaganat: ha ezeket a tüneteket tapasztalja, már nagy lehet a baj

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#veserák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához