Ezeket látta már?

Oszteoklasztóma

Az oszteoklaszt az elpusztult csontszövetet "eltakarító" többmagvú óriássejt. E sejtek daganatos elszaporodását jelenti a betegség, mely a jóindulatú és a rosszindulatú daganatféleségek közötti átmenetet képezik.

Az oszteoklasztóma előfordulása

Oszteoklasztóma

Általában fiatalokban, 20-40 éves kor között jelentkezik. Gyerekekben nagyon ritka az előfordulása. Leggyakoribb megjelenése a hosszú csöves csontokban, így a combcsont és a sípcsont térdhez közeli részében, valamint a felkarcsont vállhoz közelebbi felében látható.

Az oszteoklasztóma oka

Kialakulásának oka ismeretlen, nem örökletes és nem köthető traumához sem.

Az oszteoklasztóma tünetei

A daganat gyorsan növekszik. A betegek először az érintett végtag fájdalmáról és annak duzzanatáról panaszkodnak. Később az ízület közelsége és érintettsége miatt a végtag mozgatása egyre nehezebb lesz, a mozgás korlátozottá válik. Mivel a daganat magát a csontot is elvékonyítja, gyakoribb csonttörés éles, heveny fájdalmat okozhat.

Az oszteoklasztóma diagnózisa

Első vizsgálati módszer a röntgenvizsgálat, mely általános képet ad a tumor határairól, méretéről, és arról, hogy a környező ízületet a tumor elérte-e. CT és MR képalkotó vizsgálatok adnak pontos képet a daganat körüli szövetek állapotáról. Szöveti (biopsziás) mintavétel után pedig a szövettan igazolja az oszteoklasztóma diagnózisát.

Az oszteoklasztóma kezelése

Az oszteoklasztóma átmenet a jó- és a rosszindulatú csontdaganatok között. Az oszteoklasztóma gyorsan, agresszíven növekedik, a lágyrészekbe és az ízületbe is gyorsan betör, de nagyon ritkán ad a daganat tüdőáttétet (a többi rosszindulatú csontdaganattól eltérően). Kezelése így a sebészi eltávolítás. Ha sikerül egyben ép szövettel övezve eltávolítani, az oszteoklasztóma nem újul ki, vagyis a beteg gyógyultnak tekinthető. Előrehaladott, ízületet is érintő állapot esetében a kiújulás 10-40% valószínűséggel bekövetkezik, ezért a beteg nyomonkövetése fontos a műtét után is.

Forrás:

Vízkeleti Tibor: Az ortopédia tankönyve

Mark H. Beers, MD: MSD Orvosi kézikönyv a családban

www.medlineplus.org

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához