Ezeket látta már?

A lézerterápia hatásosan pusztítja a körömgombát, de van, akinek nem ajánlott

körömgomba lézerterápia fertőzés lábápolás májbetegség cukorbetegség

A lézeres körömgomba kezelés a hagyományos eljárás egy új alternatíváját ígéri. Vajon megéri az ára?

Fehér-sárga vagy barnás elszíneződés, fénytelen, törékeny és sokszor megvastagodott körmök egyértelműen a gombásodás jelei, amelytől mindenki szeretne rövid idő alatt megszabadulni. Ez a fertőző betegség az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban okoz problémt. Felmérések szerint minden harmadik embert érint 60 év felett.

Mi okozza?

A fertőzés okozójaként a fonalas, sarjadzó vagy a penészgombák a felelőssek, amelyek jellemzően a bőr elhalt részein telepszenek meg, a lábujjak közötti nedvesebb részeket különösen kedvelik. Az itt megjelenő hámsérülések a későbbiekben baktériumok által akár felül is fertőződhetnek.

A körömgomba súlyosan fertőző, a fertőzött személlyel, környezettel való érintkezést követően a gombaspórák hónapokig fertőzőképesek maradnak a cipőben, nem megfelelően tisztított zokniban, fürdőhelyiségekben, szőnyegekben.

A gomba elpusztítása lézersugárral

A gomba mikrosérüléseken keresztül hatol be a körömbe. A fertőzésekkel szemben speciális körömlakkok (ecsetelő), krémek, spray-k segíthetnek, melyek gátolják a gomba növekedés és terjedését. Súlyosabb esetekben - ha pár hetet követően sem jelentkezik érdemi javulás -, bőrgyógyászhoz kell fordulni. A szakorvos ilyenkor receptre kiváltható, külsőleg alkalmazandó és szájon át szedhető szereket ír fel.

Manapság már több helyen elérhető a lézerterápia, amelynek két változata van:

  • a körmöt lézerrel melegítik fel, amely a gomba és egyéb kórokozók pusztulásához vezet. A lézersugár anélkül jut be a körömlemezbe, hogy károsítaná mind a körömlemezt, mind pedig a környező szöveteket. 
  •  Az orvos a lézert használják a köröm eltávolítására, de ez általában a benőtt körmöknél gyakori eljárás.

A kezelés a hagyományos eljárások - gél, ecsetelő, krém, spray stb. - mellett kombinált terápiaként is használható. A lézeres beavatkozás nem fájdalommentes, hiszen 50 fok fölé emelt lézernyalábot lőnek ki a kezelt területre, de ez a kellemetlen érzés pár perc elteltével elmúlik. Maga a kezelés is kb. 10-15 percet vesz igénybe.

Bár fejlett technológiáról van szó, a lézeres körömgomba-eltávolítás módszerével kb. 80-90%-os a gyógyulás esélye, ami azért meghaladja a hagyományos eljárásokkal – krémmel, ecsetelőkkel, gyógyszerekkel – történő körömgomba kezelés hatásosságát.

Egyes tanulmányok pozitív hatást mutattak a lézeres és gombaellenes szerek kombinációs terápiájában, de még több vizsgálat és kutatás szükséges. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) biztonságosnak minősítette az eljárást, de hangsúlyozza, hogy még nem lehet végső következtetést levonni a hatékonyságáról.

Kiknek nem ajánlott?

A lézeres kezelés rövid és szinte fájdalommentes beavatkozás és szakemberek szerint, azoknak is ideális kezelési forma, akik bizonyos okok miatt a gyógyszeres kezelést nem választhatják, például mert olyan gyógyszereket szednek, amelyek kölcsönhatásba lépnek egymással. Akinek még nem ajánlott: a májbetegségben szenvedőknek, a terhes és szoptató nőknek, és cukorbetegeknek javasolt a kezelés előtti is konzultáció szakorvossal.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Diabéteszes láb: mézes fekélykezeléssel akár az amputáció is megelőzhető

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémájátEGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

köröm

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához