Ezeket látta már?

Körömgombásodás

A köröm gombás betegsége a leggyakoribb bőrgyógyászati betegségek közé tartozik. Okozói a Trichofiton fonalgombák.

A körömgombásodás tünetei

A köröm megvastagszik, fénytelenné válik. Széle alatt kenőcsös szarutörmelék halmozódik fel. A körömlemezek egymástól elválnak. Súlyos esetben a körömágy elhal.

A körömgombásodás kiváltó okai

Hajlamosító tényező a helytelen körömápolási szokás, a körömágy gyakori megsértése, túl szoros, a körömágyak vérellátását akadályozót lábbeli viselése, cukorbaj, végtagok érelmeszesedése, keringési zavarai, a láb fokozott izzadása, stb.. A fertőzés terjedésének pontos körülményei sok esetben nem ismertek.

Mit tehet Ön körömgombásodás esetén

Amenyiben a tünetek bármelyikét észleli, forduljon orvoshoz. A betegség súlyos kozmetikai problémákat okozhat, jelentősen rontja az életminőséget, kihatással van az egyén társadalmi kapcsolataira is.

Mit tehet az orvos körömgombásodás esetén

Az orvos a köröm kaparékából tenyésztést végezhet. A gyógyszeres kezelés 6 hét-6 hónapig tart. Fontos az elhalt rész rendszeres eltávolítása és a körmök külső kezelése is. Súlyosan torzult körmök esetében azok sebészi eltávolítására is szükség lehet.

A körömgombásodás megelőzése

Viseljen kényelmes lábbelit. Fordítson gondot körmeinek steril ápolására. Cukorbaj, magas vérnyomás, kóros vérzsírértékek esetén fontos az alapbetegség gondozása.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához