Ezeket látta már?

Malária

2010.07.15. Módosítva: 2015.11.04.

Az emberi maláriát a Plasmodium család 4 faja okozza: P. vivax, P. malariae, P. ovale és P. falciparum. Ezek az élősködők az Anopheles szúnyog csípésével terjednek. A betegség előfordul számos trópusi és szubtrópusi területen, importált esetek azonban bármely országban előfordulhatnak. A legtöbb fertőzést a P. vivax és a P. falciparum okozza.

A malária oka, fertőzési ciklusa

Malária

Az Anopheles szúnyog a parazita úgynevezett szexuális alakjait tartalmazó vér szívásával fertőződik meg. A szúnyogban lezajló fejlődési folyamat során a parazita következő fejlődési alakja a szúnyog nyálmirigyébe kerül. A következő csípés alkalmával kerül át a kórokozó az emberbe. Az emberben a maláriát okozó parazita úgynevezett aszexuális fejlődése zajlik le, mely során a parazita elárasztja a májsejteket és ott tovább fejlődik. Következő lépésként a májból kikerülve a véráramba jutnak, elárasztják a vörösvértesteket és 48-72 óra elteltével azok szétesését okozzák. Az emberben e ciklus számos alkalommal megismétlődhet.

A malária tünetei

Típusos jellemzője a betegségnek a rohamokban jelentkező lázas állapot. 4-6 órás hidegrázást magas láz, majd pedig jelentős izzadás követ. A rohamokat fáradtság, fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, hasgörcsök, izom és ízületi fájdalmak, valamint száraz köhögés kísérheti. A tünetek a vörösvértestek szétesésének a következményei. A Plasmodium fertőzéstől függően a rohamok másod- vagy harmadnaponta térnek vissza. Gyakori és súlyos szövődményei miatt a P. falciparum okozza a legsúlyosabb fertőzést. Ezek gyakran a beteg halálát okozzák. A szövődmények a következőek lehetnek: Agyödéma (fejfájás, tudatzavar, görcsök, kóma), anémia, vagyis vérszegénység a vörösvértestek szétesése következtében, tüdő ödéma, veseelégtelenség, ritmuszavarok.

A malária diagnózisa, kimutatása

Az első lépés a beteg kórtörténetének megismerése: ha a beteg malária által fertőzött területen járt a közelmúltban. A tünetek jellegzetesen rohamokban jelentkeznek, vagyis hidegrázás, láz és verejtékezés váltakozik egymás után. Laboratóriumi diagnózisa a vörösvértestekben kimutatható parazitákon alapul, melyet vérkenetben speciális festéssel lehet igazolni.

A malária lefolyása

A szövődménymentes és kezeletlen rohamok 2-4 héten keresztül is eltarthatnak. A rohamok később visszatérhetnek, amíg a fertőzés spontán el nem múlik. A betegség lefolyása a haladéktalanul elkezdett maláriaellenes kezelés esetén kedvező. A súlyos szövődményeket okozó P. falciparum kórjóslata a kezelés ellenére is rossz.

A malária kezelése

Kezelése mindig a kórokozó plasmodium-faj pontos ismeretében történik.

A malária megelőzése

A malária megelőzésének alapja a fertőzés kockázatának felmérésén alapul. Fertőzésnek kitett területre való utazás előtt úgynevezett kemoprofilaxisban, azaz malária-ellenes megelőző gyógyszerelésben kell részesíteni az érintett személyt. Fontos tudni azonban, hogy a kezelés nem ad teljes védettséget.

Forrás:

Korszerű orvosi diagnosztika és terápia – Melánia Kiadó

Forrás: EgészségKalauz