Ezeket látta már?

Molibdénhiány

A molibdén létfontosságú nyomelem, a nukleinsavak szerves bázisainak lebontásában, ezáltal a húgysav képzésében vesz részt. Bizonyított, hogy a test növekedéséhez is fontos. A szervezetben legfontosabb szerepének tekinthető a máj méregtelenítő enzimjeinek (xantin-oxidáz, szulfit-oxidáz, aldehid-oxidáz, stb.) aktiválása. Segítségével javul a máj méregtelenítő funkciója, felgyorsul a feleslegessé vált aminosavak lebomlása és vizelettel történő ürülése. A molibdén fontos a csontok, az inak és porcfelszínek képzéséhez is. Legnagyobb koncentrációban a májban, vesékben, csontokban és a bőrben található. A gyomor-bélcsatornából könnyen felszívódik és legnagyobb mennyiségben a vizelettel ürül. Szervezetünk legfontosabb molibdénforrásai a borjúmáj, gabonafélék, zöldleveles zöldségfélék, hüvelyesek (bab, borsó, lencse).

A molibdénhiány előfordulása és terápiája

Molibdénhiány

Egészséges felnőttek esetén molibdénhiánnyal nem kell számolnunk. A molibdén hasznosulását elősegítő vegyület (molibdén kofaktor, vagy "Moco") hiánya recesszíven öröklődő ritka betegség, mely kisgyermekkorban végzetes. Izolált molibdénhiányos szindróma nem ismert. A molibdén jól ismert biológiai funkciói alapján viszont joggal feltételezik, hogy hiánya jelentősen hozzájárulhat bizonyos betegségek (alkoholos májkárosodás, alkoholos idegrendszeri károsodás, köszvény, húgysavas vesekárosodás, stb.) kialakulásához.

A napi ajánlott molibdénfelvétel életkorfüggő:

  1. 0-3 éves korban:15-50 mikrogramm (µg)
  2. 4-6 éves korban:30-70 µg
  3. 7-10 éves korban:50-150 µg

7-10 éves korban:50-150 µg

Serdülőknél és felnőtteknél: 74-250 µg

A napi ajánlott felvétel attól is függ, hogy az adott egyén számára szükséges-e a szervezet számára a fokozott molibdénhatás (pl. intenzív méregtelenítő funkciót igénylő betegségek, mint pl. köszvény, alkoholizmus, veleszületett aminosav-anyagcsere zavarok, csont-ízületi rendellenességek, vagy időskori porckopás, stb.).

A molibdén túladagolása is veszélyes lehet. Golyvaszerű betegséget, hasmenést, növekedési zavarokat, rézfelszívódási elégtelenséget, vérszegénységet okozhat.

A molibdénhiány lefolyása

A molibdénhiányos betegségek lefolyása az alapbetegség függvénye.

A molibdénhiány diagnózisa

A vér molibdénszintjének mérése nem tartozik a rutin laboratóriumi vizsgálatok közé. amennyiben fokozott molibdénhatásra van pl. egy kóros állapot miatt szükség, gondolni kell a szervezet fokozott molibdénigényére, és az életkori értékeknek megfelelő pótlást kell alkalmazni – természetesen különös figyelmet szentelve a túladagolás tüneteinek.

A molibdénhiány megelőzése

A legtöbb multivitamin és ásványi sópótló-készítmény megfelelő mennyiségben tartalmaz molibdént is. Amennyiben fokozott molibdénbevitelre lenne a betegnek szüksége, az igényét ezekből a gyógyszerekből fedezheti.

Forrás: EgészségKalauz