Ezeket látta már?

Petefészek elégtelenség

2016.06.17. Módosítva: 2016.06.17.

A petefészkek elégtelen petesejt- és hormontermelése lehet elsődleges és másodlagos. Másodlagos esetben a petefészkek elégtelen működése az agyalapi mirigy szabályozási zavarának következménye, máskor összetett örökletes hormonális-anyagcsere rendellenesség (ld. PCO), autoimmun gyulladás, nemi szervi tbc, petefészkek sebészi eltávolítása, citosztatikus kemoterápia, sugárkezelés, stb. következménye. Az alábbiakban az elsődleges petefészek elégtelenség tárgyalására vállalkozunk.

Elsődleges petefészek-elégtelenség esetén a petefészkek hormonérzékelő receptorai megfogyatkoznak, aminek következtében a petefészek működése elégtelenné válik. Amennyiben ez 40 éves kor előtt következik be, elsődleges petefészek-elégtelenségről vagy korai változókorról (menopausa praecox) beszélünk.

Petefészek elégtelenség

A petefészek elégtelenség előfordulása

A (másnéven) menopausa praecox a nők kb. 1%-át érinti.

A petefészek elégtelenség okai

Az elsődleges petefészek-elégtelenség oka (a definíció szerint) nem mutatható ki.

A petefészek elégtelenség tünetei

A korai változókor tünetei nem különböznek az élettani változókor tüneteitől (ld. menopausa). Így okozhat:

  1. Vérzészavarokat, vérzéskimaradást
  2. Szubjektív tüneteket:
  3. Vasomotoros tünetek: hőhullámok, éjszakai izzadás
  4. Pszichés zavarok: depresszió, szorongás, álmatlanság
  5. Szervi betegségek, pl. csontritkulás, érelmeszesedés, húgy-ivarszeri sorvadás (idült hüvelygyulladás, vizelet-inkontinencia), stroke, koszorúér-betegség, Alzheimer-kór, stb.

A petefészek elégtelenség lefolyása

Mivel a változókor szövődményei korán jelentkeznek és folyamatosan romlanak, a korai változókor szövődményei korábban érik el a kritikus súlyossági fokot. A betegség lefolyását egyébként a szövődmények mibenléte és progressziójának gyorsasága határozza meg.

A petefészek elégtelenség diagnózisa

A jellemző tünetek esetén laboratóriumi vizsgálatot kell végezni. Az agyalapi mirigy nemi szerveket serkentő (ún. gonadotropin) hormon szintjei magasak, míg az ösztradiol- és progeszteronszint alacsony.

A szervi szövődmények kimutatására célzott vizsgálatokat végzünk (csontsűrűség-mérés, EKG, urológiai vizsgálat, stb.).

A petefészek elégtelenség terápiája

Az emberi hormonok csak emberi hormonokkal pótolhatók. A korai változókor kezelésének gerincét tehát a változókori hormonpótló kezelés adja. Amennyiben valamilyen oknál fogva méheltávolítás történt, elegendő csak az ösztrogéneket pótolni. Minden más esetben az ösztrogéneket progesztinekkel kell kiegészíteni.

A csontok védelme érdekében napi 1,5 gramm kalcium és 4-600 NE D3-vitamin bevitele rendkívül fontos.

A fizikai aktivitás fenntartása a szövődmények elkerülésének előfeltétele.

Különös gondot kell fordítani a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére is (EKG évente, havonta vérnyomásmérés, rendszeres vérzsír- és vércukor-ellenőrzés, stb.).

Hormonkezelés mellett évente nőgyógyászati és mammográfiás ellenőrző vizsgálat indokolt.

Egyéb tudnivalók a petefészek elégtelenségről

A női cikluszavarok az egész szervezetre kiható hormonális egyensúlyzavarokat idézhetnek elő, melyek a szervezet korai öregedését váltja ki, így a cikluszavarok korántsem tekinthetők csak nőgyógyászati kórképeknek. Ezért a női cikluszavarok gondozása pontosan olyan népegészségügyi jelentőséggel bír, mint pl. a cukorbetegség, vagy magas vérnyomás kezelése. Ennek ellenére a női gondok kivizsgálása és gondozása még nem teljesen megoldott, e téren az orvosi gondolkodás változására lenne szükség.

Forrás: EgészségKalauz