Ezeket látta már?

Emlőgyulladás

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A gyermekágyi emlőgyulladás (mastitis puerperalis) a szoptatás során (jellemzően kezdetekor) bekövetkező gyulladásos betegség, mely általában féloldali, és sok esetben súlyos általános tünetekkel jár.

Az emlőgyulladás tünetei

Az emlő duzzadt, fájdalmas, vérbő, fájdalmas, betapintásra rendkívül érzékeny. A beteg lázas, elesett, influenzaszerű tünetekben szenved. A betegség órák alatt jön létre és gyorsan súlyosbodik.

Az emlőgyulladás esetleges komplikációi

Emlőtályog, vérmérgezés (szepszis), gennyes cellulitis.

Az emlőgyulladás kiváltó okai

A betegség két legjellemzőbb kórokozója a gennykeltő baktériumok csoportjába sorolt streptococcus és staphylococcus törzsek. A baktériumok szervezetbe jutását az emlőbimbó sérülései, berepedezései segítik elő. Elszaporodásuknak az emlőben pangó tej, az emlők elégtelen kiürülése kedvez.

Mit tehet Ön emlőgyulladás esetén

Szoptatás során jelentkező emlőfájdalom, láz esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz. A gyermekágyi emlőgyulladás önmagában nem zárja ki a szoptatást. Amennyiben szövődmény miatt a szoptatás feladására kényszerül, akkor is fontos az emlők tökéletes kiürítése.

Mit tehet az orvos emlőgyulladás esetén

Az orvos antibiotikus kezelés végez. Elsőként általában a penicillint választja. Staphylococcus fertőzés, ill. penicillin allergia esetén más antibiotikum adására lesz szükség. Fontos a tályogképződés ("gennyes beolvadás") kizárása. Ez esetben ui. a szoptatás veszélyes a gyermek számára, és kezelése kisebb műtétet igényel.

Az emlőgyulladás megelőzése

A legfontosabb szabályok:Az emlők tökéletes kiürítése szoptatás során.A bimbósérülés megelőzése (pl. bimbóvédő segítségével), ill. helyi kezelése.A szoptatás által megkövetelt higiénés szabályok betartása.

Forrás: EgészségKalauz