Ezeket látta már?

Lewy-testes betegségek

A Lewy-testek az agysejtekben, főként a szinapszisok területén képződő degenerációs gócok, melyek az idegsejtek fokozatos pusztulását eredményezik.

A Lewy-testes betegségek formái a következők:

Lewy-testes betegségek
  1. Parkinson-kór
  2. Diffúz Lewy-testes betegség
  3. Kevert típusú Lewy-testes betegség

Kevert típusú Lewy-testes betegség

Valamennyi betegségre jellemző a Lewy-testek megjelenése és az agy állományának pusztulása. A különbség, mely a tünetekben is megmutatkozik, a Lewy-testek agyi eloszlásának gócpontja. Így pl. az agytörzsi ("nigropallidáris") mozgatóközpontokban koncentrálódó Lewy-testes betegség Parkinson-kórban nyilvánul meg. Ami valamennyi Lewy-testes betegségre jellemző: (1) a betegség progresszivitása. A tünetek javítására pl. Parkinson-kór esetében van lehetőség, de az agy pusztulásának feltartóztathatóságára nincs. (2) Az összes Lewy-testes betegség közös tünete a szellemi hanyatlás (demencia).

A Lewy-testes betegségek előfordulása

A Lewy-testes betegségek döntően, de korántsem kizáróan időskori betegség, melynél erős a férfiak dominanciája (5:1). Ennek vélhető oka a női hormonok, főként az ösztrogének védőhatása.

A betegség gyakoriságáról pontos információink nincsenek, mert a tünetek erősen összemosódnak az egyéb (pl. alkoholos, érelmeszesedésre visszavezethető, balesetet követő, stb.) értelmi hanyatlás tüneteivel.

A Lewy-testes betegségek okai

A Lewy-testes betegségek okai nem ismertek, de erős a gyanú, hogy a fő ok a központi idegrendszer oxidatív károsodása ("oxidatív stressz"). Erre számos közvetlen és közvetett bizonyíték áll rendelkezésre. Ez a feltételezés terápiásan ma még nem kihasznált.

A Lewy-testes betegségek tünetei

A Lewy-testes betegségek egyetlen közös tünete az értelmi hanyatlás. A többi tünetet a károsodás agyi gócközpontja határozza meg. Így Parkinson-kór esetén a demenciához remegés (tremor), izommerevség (rigiditás) és mozgásszegénység (ataxia) társul. Diffúz formák esetében a jellem megváltozása is gyakori, jelezvén a felsőbb morális központokat tartalmazó homloklebeny károsodását.

A Lewy-testes betegségek lefolyása

A Lewy-testes betegségek mindegyike végzetes, a várható élettartam nagymértékben függ a betegség kezelhetőségétől. Így a Parkinson-kór kórjóslata viszonylag kedvező, más demencia lefolyása viszont ma még nem befolyásolható. A túlélés ideje változatos, vannak gyors lefolyású rosszindulatú formák, és lassabb lefolyású, akár 10 évig is elfogadható életszínvonalat biztosító Lewy-testes betegségek is.

A Lewy-testes betegségek diagnózisa

Egyes esetekben, pl. Parkinson-kór esetén pusztán a klinikai tünetek alapján is könnyű a diagnózis. Főként az értelmi hanyatlás által uralt kórképekben (pl. Alzheimer-kór) különböző pszichológiai tesztek segíthetnek a betegség felismerésében. Mindazonáltal a betegség az agyállomány sorvadásával jár, ami nagy felbontóképességű képalkotó eljárásokkal (CT, MRI) is láthatóvá tehető. Amennyiben pontos diagnózis szükséges, az agy állományából vett minta szövettani vizsgálata is segíthet. A szövettani vizsgálat természetesen nem jöhet szóba olyan gócok feltételezése esetén, melyekhez közel létfontosságú szervek helyezkednek el. A károsodás gócközpontjának igazolásában az elektroenkefalográfiának (EEG) is szerepe lehet.

A Lewy-testes betegségek terápiája

A gyógyszeres kezelés célja az agysejtek és szinapszisok pusztulása során hiányzó agyi ingerületátvivő anyagok koncentrációjának fokozása. Így Parkinson-kór esetén a dopaminnal "működő" szinapszisokba dopaminszerű anyagok bejuttatása ma már lényegében megoldott.

A Lewy-testes betegségek megelőzése

Az oxidatív stressz kivédésére elvileg alkalmasak bizonyos vitaminok (A-, C-, E-vitamin), a zöldségek és gyümölcsök festékanyagai, a flavonoidok. Idős korra kifejlesztett multivitaminok szedése tehát elvileg nem tűnik feleslegesnek.

Nőknél a Lewy-testes betegségek megelőzésének egyértelműen hatékony módja a változókori ösztrogénpótlás.

Bizonyítottnak tekinthető, hogy a mentális tevékenység és fizikai aktivitás fenntartása jótékony hatású a megelőzésben.

Léteznek olyan teóriák is, melyek azon alapulnak, hogy a károsodott sejtek cukorfelvétele csökken. Hogy ez ok, vagy következmény, még nem világos.

Számos olyan megfigyelés is napvilágot látott, hogy bizonyos demenciák testi sérüléssel járó súlyos balesetek esetén jóval gyakoribb, és a lelki megrázkódtatás is ez irányban hat. Ma még nem világos, hogy ezeket a megfigyeléseket miként lehetne a megelőzésben kihasználni. Könnyen meglehet, hogy a gyors mobilizáció és mentális gondozás sokat segíthet.

Forrás: EgészségKalauz