Ezeket látta már?

Allergiás nátha

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Az allergiás náthát az orrjáratok nyálkahártyájának allergiás eredetű gyulladása okozza. Gyakori megbetegedés, és bárkinél bármely életkorban előfordulhat. Tarthat pár évig, de fennállhat egy életen át is. A családon belüli halmozott előfordulás gyakori. Az adott évszakban kialakult, és a pollenszemcsék által kiváltott allergiás náthát szénanáthának nevezik.

Az allergiás nátha tünetei

Tüsszögés.Vízszerű orrfolyás, orrdugulás.Könnyezés, néha szemgyulladás.

Az allergiás nátha esetleges komplikációi

Az allergiás nátha tüdőasztmával és/vagy ekcémával (allergiás bőrelváltozás) társulhat.

Az allergiás nátha kiváltó okai

Az orr (és gyakran a szemek) túlérzékenysége a házipor, a virágpor (pollen), a cigarettafüst, az illatszerek, az állatszőr és a toll, valamint bizonyos ételek és a levegő hőmérsékleti változásai által okozott ingerekre. Az allergiás válasz gyulladásban és nagyfokú váladékképződésben nyilvánul meg.

Mit tehet Ön allergiás nátha esetén

Gyakran várni is elég, amíg a panasz magától elmúlik.Úgynevezett antihisztamin gyógyszerek szedhetőek, illetve orrspray, szemcsepp formában is alkalmazhatóak. Az antihisztaminok álmosságot okozhatnak. Szedésük ideje alatt járművet vezetni vagy gépek mellett dolgozni nem szabad. Az újabb készítmények esetén már csak ritkán jelentkezik álmosság.Orvoshoz kell fordulni, amennyiben a kórisme bizonytalan, ha a tünetek tartósan fennállnak és súlyosabbá válnak, vagy ha szövődmények lépnek fel.

Mit tehet az orvos allergiás nátha esetén

Megerősíti a diagnózist.Allergia elleni gyógykezelést alkalmaz.A szövődményeket kezeli, amennyiben bekövetkeznek.

Az allergiás nátha megelőzése

Megkísérelhető a túlérzékenységet kiváltó tényező felkutatása és elkerülése. Valahányszor fellép az allergiás nátha (szénahátha), át kell gondolni, hogy mit evett a beteg, mit fogott meg, vagy milyen hatásnak volt kitéve közvetlenül a roham előtt. Ily módon megtalálható a kiváltó ok.Mivel a házipor az egyik leggyakoribb ok, a lakást pormentessé kell tenni, amennyire csak lehetséges. Kerülni kell a háziállatokat és a padlót naponta fel kell mosni! Használjunk műbőr- vagy bőrkárpitot, melyet jól le lehet törölni! Hordjunk maszkot söpréskor és az ágynemű cseréjekor! A pollenek által kiváltott szénanátha ellen nehéz védekezni. Érdeklődje meg pontosan, hogy mikor virágzik az a növény, amelyikre allergiás! Kerülje el a pollennel való érintkezést, tartsa zárva az ablakokat!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához