A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Hörghurut

#hörghurut #légúti betegség
2009.10.08. Módosítva: 2017.01.20.

Az idült hörghurut a tüdő légútjainak tartós gyulladásos megbetegedése. Idült elzáródásos (krónikus obstruktív) tüdőbetegségnek is szokták nevezni, mert a tünetek egyike a légzés akadályozottsága. Súlyos betegség, mely összefügg a dohányzással és nehezen kezelhető.

Hirdetés

A hörghurut tünetei

A "dohányzók köhögése", kifejezetten a reggeli órákban. (Gyakran az idült hörghurut legkoraibb jele.)Idült köhögés köpettel, mely legalább három hónapon át tart.Sípolás (nehéz légzés jellegzetes sípoló hanggal), fokozodó légszomj. Fáradékonyság.

A hörghurut esetleges komplikációi

Gyakori légúti fertőzések. Pneumonia (tüdőgyulladás). Emfizéma (tüdőtágulat, a tüdő léghólyagocskáinak károsodása) (Lásd EMFIZÉMA *** oldal).Szívbetegség, halál.

A hörghurut kiváltó okai

A dohányfüst, az ipari füst/köd vagy a nagyfokú légszennyezés a légutakat tartósan károsítja. Idült gyulladás és nagyfokú váladékképződés lép fel, mely a légutak visszatérő fertőzéseit eredményezi. Idővel a légutak szövetei kifejezetten károsodnak és szűkülnek.

Mit tehet Ön hörghurut esetén

Orvoshoz kell fordulni idült hörghurut gyanúja vagy nehéz légzés esetén.Az idült légzési nehézséggel az orvos előirásai szerint törődni kell.Dohányzás azonnali elhagyása.

Mit tehet az orvos hörghurut esetén

Felállítja a diagnózist, kezeli a légzési zavarok egyéb okait.Bronchodilatátorokat (gyógyszerek, melyek tágítják a légutakat) és egyéb szükséges gyógyszereket ír fel.Tanácsot ad, hogy hogyan éljen és kezelje magát az idült légzési nehézséggel küzdő beteg.Ha szükséges, kezeli a légutak fertőzéseit a későbbi károsodások megelőzésére. (A betegek sokkal hajlamosabbak a légúti fertőzésekre, mint mások.)Kezeli az egyéb fennálló szövődményeket.

A hörghurut megelőzése

Ha dohányzik, hagyja abba!Kerülje azokat a helyeket, ahol a dohányzás megengedett.!Tartsa be a munkahelyek által előírt biztonsági szabályokat! Viseljen védőöltözetet, ahol erre szükség van!

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.