Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Drogok és drogfogyasztás

2010.08.24. Módosítva: 2015.11.04.

A drog ("drug" – angol) eredeti jelentése szerint olyan vegyületek gyűjtőneve, melyeket a szervezetbe juttatva megváltoztatják az egyén testi, lelki és értelmi funkcióit. A "drug" eredeti jelentésébe tehát az orvos által felírt gyógyszerek is beletartoznak. Amíg pl. az inzulint a szervezet termeli, hormonról beszélünk, de drug-nak – azaz gyógyszernek nevezzük, ha azt terápiás célzattal juttatjuk a szervezetbe.

A drog szó magyar köznyelvi értelmezése ettől eltér. A magyar nyelvben drog alatt a pszichoaktív szereket értjük. Drogok ezentúl a gyógynövények azon részei is, amelyekből gyógyhatású anyagokat vonnak ki. Itt most, csak a kábító hatású anyagokkal foglalkozunk a továbbiakban.

Drogok és drogfogyasztás

Drogok tehát azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe jutva megváltoztatják a központi idegrendszer működését, az egyén tudati állapotát, függetlenné teszik a tudatot a külvilág realitásától. A drogok fogyasztására jellemzően örömszerzés, közérzet javítás céljából kerül sor, hiányuk elvonási tünetekkel járhat. A drogoknak számos fajtája, formája ismert, főbb jellemzőik alapján az alábbiak szerint csoportosíthatók:

 1. Mákgubó alkaloidák vagy ópiátok (morfin, heroin)
 2. Központi idegrendszeri működést gátló szerek (barbiturátok, alkohol, nyugtatók)
 3. Központi idegrendszeri működést serkentő (pszichostimuláns) szerek (kokain, amfetamin)
 4. Kannabisz származékok (marihuana, hasis)
 5. Hallucinációt kiváltó szerek ("hallucinogének", pl. LSD, meszkalin)
 6. Szerves oldószerek (éter, aceton stb.)
 7. Disszociatív szerek (fenciklidin, ketamin)

Disszociatív szerek (fenciklidin, ketamin)

A drogok hatásainak főbb jellemzői

Narkotikus ("kábító") hatás

A narkotikumok kábító fájdalomcsillapítók és akut feszültségoldók. Leggyakoribb narkotikum a morfin, annak félszintetikus (pl. heroin), vagy szintetikus származékai. A narkotikus hatású drogok fogyasztói introvertált, magányt kereső egyének, a drogok élvezetére is magányosan, vagy kisebb ("intim") csoportokban kerül sor.

Pszichedelikus hatás

A pszichedelikus hatás lényege, hogy a psziché tudatalatti tartalmait a drogfogyasztó valóságként éli meg (pl. hallucináció formájában). Pszichedelikus hatás jellemzi az LSD-t, meszkalint, pszilocibint, stb. A hallucinációk megfosztják az egyént a valóság felismerésének képességétől, ezáltal is nagyon veszélyesek. LSD esetében tipikus tünet pl. a repülés élménye, melyet olykor nagy magasságból "ki is próbálnak". A pszichedelikus hatás élvezői, erre ösztönösen is ráérezve, társaságban fogyasztják a drogot.

Serkentő hatás

A drogok serkenthetik a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkentik a fáradtságot. A serkentő hatású drogok leginkább az éjszakai életben fogynak, használóik extrovertált, társasági emberek, akik hajszolják az élet élvezetét. A serkentő hatású drogok "prototípusa" a kokain, melyet a dél-amerikai indiánok fáradtság ellen, pl. nagy távolságok megtételekor használtak kokacserje levelének rágása formájában. A tiszta kokain a legdrágább kábítószer, ezért a "gazdagok drogja", melyet szippantópor formájában fogyasztanak. A fiatalok körében ennek könnyebben elérhető formái terjednek leginkább. Ilyenek pl.:

Speed: Fehér, sárga, vagy rózsaszín por, vagy tabletta. Hatására elmúlik a fáradtság és az éhség, fokozódik az agyi és testi teljesítőképesség, agresszivitást, olykor hallucinációkat vált ki. Rendszeres használata kb. 2 év alatt tönkreteszi a belső szerveket, akár halált is okozhat. A fokozott szívműködés és vérnyomás szívinfarktushoz, stroke-hoz vezethet. Elvonási tünetként mély depresszió lép fel. A speed alapja az amfetamin, mely Magyarországon depresszióelleni gyógyszerként is forgalomban volt a hatvanas évekig.

Teljesítményfokozó hatását a II. világháború során a katonák és a sportolók is kihasználták. 1971. óta tiltott doppingszer. Napjainkban tipikus "parti-drog", főként diszkókban, "házibulikban" fogyasztják. Egyaránt használt szippantóporként, tablettában vagy vénás injekció formájában. Főként pszichés függést vált ki, testi függőség kevésbé jellemzi.

Ecstasy: Sokszor kedves figurákat ábrázoló tabletta. Hatása hasonló a speed hatásához, de lényegesen erősebb az érzelmi hatása. A hatására jellemző az alaphangulat fokozása mind pozitív, mind negatív irányba. Tartós alkalmazása agykárosodást, szív-, máj-, vesebetegségeket okozhat. Megvonása súlyos depresszióhoz vezet, ami újabb adagok bevételére készteti a fogyasztóját. Már 1-2 tabletta is halálos lehet, nagyon sok esetben a házilag előállított tabletták magas szennyezőanyagtartalma miatt.

MDMA (metiléndioxid-metamfetamin): Tabletta, kapszula, ill. por formájában fogyasztott tipikus parti-drog. Korábban pszichiátriai betegségek kezelésére alkalmazták. Hatásának lényege az amfetamin származékok serkentő hatása és a boldogságérzés kombinációja. A házilag gyártott tabletták gyakorta szennyezett, veszélyes anyagok.

Nyugtatók

A nyugtatók csökkentik a szorongást, feszültséget. Gyógyszertárakban is kapható gyógyszerek, melyeket szorongásos kórképek kezelésére alkalmaznak. Legelterjedtebbek a benzodiazepin származékok. Testi függőséget is okozhatnak, de jellemzőbb az erős pszichés kötődés.

Deliráns drogok

A deliránsok álomszerű hallucinációkat váltanak ki. Leggyakrabban növényi alkaloidok. Gyakori a testi függőség, ezért fogyasztásuk különösen veszélyes.

Drogfüggőség

A drogfüggőség legfontosabb alapfogalmai:

Addikció: Bármely természetes vagy szintetikus drogtól való testi és/vagy lelki függés.

Az addikció lehet pszichés ("pszichés dependencia"), és/vagy testi ("szomatikus dependencia"). Pszichés dependencia esetén a megvonás enyhébb-súlyosabb, idővel spontán is szűnő lelki betegséget, többnyire depressziót, szorongást okoz.

Testi dependencia esetén súlyos testi tünetek és tudatzavarok jelentkeznek, melyek akár halálosak is lehetnek. Testi dependenciát okoz az alkohol, a morfin és származékai (pl. heroin), és a barbiturátok. A többi drog jellemzően "csak" pszichés függőséget vált ki.

Tolerancia: Idővel a máj egyre nagyobb és nagyobb mennyiségű drogok gyors lebontására lesz képes, ezért a kívánt hatás elérése egyre nagyobb dózisokat kíván. Tolerancia szinte bármelyik drog mellett kialakul, leggyakrabban a napi rendszerességgel fogyasztott drogok (alkohol, nyugtató), valamint morfin és származékai mellett figyelhetjük meg.

A drogfogyasztás társadalmi jelentősége

A drogfogyasztás és -függőség gyakoriságáról hozzávetőleges információink sincsenek. Ha a legális drogokat (nikotin, koffein, alkohol, nyugtatók, stb.) is figyelembe vesszük, kevesebben vannak, akik valamilyen mértékben nem érintettek.

A drogfogyasztás társadalmi jelentőségéről szólva ki kell emelni a népegészségügyi, szociális és kriminális jelentőséget.

A népegészségügyi jelentőséget a drogok által okozott betegségek igen magas gyakorisága és halálozási aránya adja meg. Szociális jelentőségét főként a drogfogyasztók családja érzékeli. A drogok igen jelentős mértékben járulnak hozzá a munkaképtelenséghez, a társadalmi-gazdasági lecsúszáshoz, hajléktalansághoz, munkanélküliséghez. A bekövetkezett társadalmi ellehetetlenülés, mintegy ördögi körként fokozza a drogok fogyasztását. Ennek anyagi vonzatai pedig egyre gyakoribb és egyre súlyosabb bűncselekmények elkövetésére kényszerítheti a drogfüggőt a bolti lopástól kezdve a prostitúción át az életellenes bűncselekményekig.

A drogfogyasztás részben közvetlenül, pl. fertőzött injekciós tűk közös használata által, részben közvetetten, pl. a prostitúció révén széles teret biztosít a fertőző betegségek terjedésének is (pl. HIV, hepatitisz, nemi betegségek, stb.).

A drogfüggőség kezelése

A drogfüggőség gyógyításának lehetséges módszerei a fogyasztott kábítószer típusától és a függőség súlyosságától, típusától függ. A függőség gyógyításának minden esetben speciálisan képzett addiktológus szakorvos irányítása alatt kell történnie. A kezelésnek ki kell terjednie az elvonási tünetek enyhítésére, a drog iránti "vágy" megszüntetésére és az egyén társadalmi rehabilitációjára is. A gyógyulás az ok (depresszió, szorongás, szociális feszültségek, családi konfliktusok, munkanélküliség, hajléktalanság, stb.) megszüntetése nélkül nem lehet tartós, így a gyógyításba az addiktológuson kívül pszichiáternek, a családorvosnak, védőnőnek, a szociálpolitikának és az egyén családjának is részt kell vállalnia.

A drogfogyasztás megelőzése

A megelőzés elsősorban társadalmi feladat, melynek alapja a harmonikus családi élet feltételeinek megteremtése, a munkaerőpiacon "eladható" szakképesítés megszerzése, a kellően meggyőző felvilágosító tevékenység. A megelőzés kulcspontja az egészséges élet melletti elkötelezettség motivációjának, a teljes értékű, számottevő feszültség nélküli emberi élet feltételeinek megteremtése. A megelőzés optimális esetben már az első általános iskolai osztályban el kell kezdődjön.

Egyéb tudnivalók

Az Országos Rendőrfőkapitányság Ifjúságrendészeti Osztályának önálló iskolai nevelési programja a DADA. betűszóból nyerte a nevét (Drog, Alkohol, Dohányzás, AIDS), és felöleli a fiatalságot legkomolyabban veszélyeztető társadalmi jelenségeket és megelőzésük lehetőségeit. A programmal bárki kapcsolatba léphet a www.dada-orfk.hu weboldalon.

Az egyéni aktuális problémák megoldásában az egyénileg hívható ingyenes 24-órás segélyszolgálatok állnak az érintettek rendelkezésére. Ezek pontos címét és telefonszámait az internetes keresőkben a +drog +telefon +segély keresőszavakkal könnyen megtudhatja.

Tanácsok a drogfogyasztó gondozásához a családok részére

 • A leszoktatás legfontosabb eleme a szeretet és a tolerancia, a drogos személyiségének feltétlen elfogadása. Csak az az egyén lesz alkalmas a normális élet feltételeinek elfogadására, akit elfogadnak.
 • Sohase mondja azt a drogos társának, hogy "légy erős", vagy "nincs akaraterőd", sőt, egyáltalán semmilyen szemrehányást ne tegyünk. A drogfogyasztás olyan betegségeknek tünete lehet (pl. depresszió, súlyos, főként szociális szorongás), mely éppen az akaraterejétől fosztja meg a beteget. Az akaraterő hiányának belátása sok esetben öngyilkosság motivációja lehet.
 • Sohase próbáljunk meg gyors sikert elérni. Tűzzünk ki közös célokat – ez lehet egy közös nyaralás is éppúgy, mint egy lakás megvásárlása – ebben fontos, felelősségteljes feladatot osszunk a betegre, a sikeres lépéseit értékeljük és hunyjunk szemet az esetleges sikertelen részfeladat-teljesítések felett. A cél a feszültségmentes élet és önbecsülés visszaszolgáltatása, melyet nem egyszer maga a drogos házastársa vett el, intoleráns magatartásával.
 • Rendszeresen konzultáljunk a drogos társ pszichiáterével, pszichológusával, addiktológusával, vagy éppen lelkészével.

Rendszeresen konzultáljunk a drogos társ pszichiáterével, pszichológusával, addiktológusával, vagy éppen lelkészével.

Forrás: EgészségKalauz