Ezeket látta már?

Gombamérgezés

2010.03.03. Módosítva: 2015.11.04.

Gombamérgezésnek csak a mérgező gombafajok elfogyasztása okozta betegséget lehet tekinteni. A mérgezés lehetősége és intenzitása még azonos gombafajon belül is különböző lehet, a gomba fejlettségének, az elkészítés módjának és az elfogyasztott gomba mennyiségétől függően. A gombamérgezéseknek két nagy csoportja van: a rövid- (1-2 h) és a hosszú (5-24 h) lappangási idejű mérgezések.

A gombamérgezés tünetei, lefolyása

Gombamérgezés

Rövid lappangási idejű mérgezések

-muscarin típusú gombamérgezés: susulykaféle gombák fogyasztása okozza. 15-60 perc lappangási idő után paraszimpatikus tünetek jelentkeznek a betegnél: szűk pupilla, verejtékezés, nyál- és orrfolyás, hányinger, hányás, hasi görcsök, lassú szívritmus. A hányás miatti folyadék- és elektrolitvesztés kiszáradáshoz, végtagi görcsök kialakulásához vezethet.

-muscaridin típusú gombamérgezés: a párducgalóca és a légyölő galóca fogyasztása okozza. Atropint, szkopolamint, muszcimolt és muszkazont tartalmaznak. 1-2 óra lappangás után szimpatikus tünetek jelentkeznek a betegnél: száraz, vörös, meleg nyálkahártyák, gyors szívritmus, pszichomotoros nyugtalanság, hallucinációk, delírium.

-gyomor- bélrendszeri típusú gombamérgezés: általában a farkas tinóru, sátán tinóru, galambgombafélék, tejelőgombafélék, nagy döggomba és a világító tölcsérgomba okozzák. 1-2 óra lappangás után gyomor- bélrendszeri tünetek jelentkeznek: hányás, hasmenés, hasi görcsök, fejfájás.

Hosszú lappangási idejű mérgezések

-phalloidin típusú gombamérgezés: a gyilkos galóca és változatai okozzák. A mérgezés súlyossága a gombából a szervezetbe bejutott amatoxinok és a gombában előforduló antitoxinok (antamanid) relatív mennyiségétől függ. Az 5-24 órás lappangás után a lefolyás két fázisra bontható: 1. stádium: csillapíthatatlan hányás, hasmenés, rizslészerű széklet, gyors kiszáradás, izomgyengeség, görcsök, vérnyomásesés, elájulás. Ebben a stádiumban a kiszáradás és a következményes veseelégtelenség, valamint a keringés összeomlása okozhatja a beteg halálát. 2. stádium: 1-2 napos javulás után fokozódó sárgaság jelentkezik, amely a súlyos májkárosodás (atrophia hepatis flava) jele. A halál a hepatargiás kóma következményeként jelentkezik.

-helvella típusú gombamérgezés: a közönséges papsapka gomba okozza. A mérgezést a gomba giromitrin nevű toxinja idézi elő, amely gyomor- bélrendszeri- és májkárosító hatású. 5-8 órás lappangás után a phalloid típusú mérgezéshez hasonló, de annál lényegesen enyhébb gombamérgezés jelentkezik.

A gombamérgezés diagnózisa

A gomba elfogyasztásának ténye és a jellegzetes tünetek alapján.

A gombamérgezés terápiája

-muscarin típusú gombamérgezés: gyomormosás, majd orvosi szén vizes oldatának a gyomorba töltése. A paraszimpatikus tünetek megszüntetésére atropin (2-4 mg iv.). Támogató kezelésként 500-1000 ml Ringer-laktát infúzió.

-muscaridin típusú gombamérgezés: gyomormosás (paraffinozott szondával), majd 300 ml 10%-os MgSO4 oldatban feloldott orvosi szén betöltése a gyomorba. Prostigmin (1-2 mg iv.), valamint diazepam (10-20 mg iv.) adása.

-gyomor- bélrendszeri típusú gombamérgezés: gyomormosás, majd orvosi szén vizes oldatának a gyomorba töltése.

-phalloidin és helvella típusú gombamérgezés: gyomormosás, majd 300 ml 10%-os MgSO4 oldatban feloldott 2 ek. orvosi szén betöltése a gyomorba. Ha a beteg elesett állapotú, hányás-hasmenés gyötri, kiszáradt, akkor mérlegelendő a gyomormosás elvégzésének előnye-hátránya. 500-1000 ml Ringer-laktát infúzió. Atropin (0,5-1 mg iv. a hányinger csökkentésére. Intravénásan 10-20 ml 10 %-os kálcium-glukonát a hipokalcemiás görcsök ellen; 50-100 ml 40%-os szőlőcukor oldat a hipoglikémia ellen. 5 mg/ttkg Silibinin infúzió, amelynek hatására a májsejtek membránja kevésbé átjárhatóvá válik az amatoxinok számára (a gombamérgek májsejtkárosító hatását csökkenti). A betegnek a kínzó szomjúság ellenére tilos szájon át vizet adni!

Forrás

Dr. Gőbl Gábor: Oxyológia

Forrás: EgészségKalauz