Ezeket látta már?

Mérgezések

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A nem szándékos mérgezések majdnem mindig a gyerekeket érintik. A legtöbb esetben a balesetből ép bőrrel kerülnek ki az elszenvedők. Néha azonban súlyos mérgezési tünetek, sőt még haláleset is előfordulhat. Felnőttkorban öngyilkossági szándékkal elkövetett gyógyszeres mérgezés fordul elő legtöbbször.

A mérgezések tünetei

A mérgezés tünetei a méreg faljtájától függnek. Általános tünetek az émelygés, hányás, hasfájás, hasmenés, fejfájás, szédülés, öntudatzavar, légzési problémák, mozgási zavarok, álmosság vagy izgatottság.

A mérgezések kiváltó okai

Elvileg minden kémiai anyag káros lehet, ha a normálisnál nagyobb mennyiségben jut a szervezetbe. A háztartásban mindazok a kémiai szerek veszélyesek, amelyek már kis mennyiségben a szerveztebe jutva is kiváltanak mérgezési tüneteket és a gyerekek számára könnyen elérhetőek. Gyakran történnek mérgezések gyógyszerek, mosogató-, mosó-, tisztító-, fehérítőszerek, kozmetikumok, alkohol, dohányáru, mérgező szoba- és kerti növények, kerti vegyszerek, barkácsoláshoz és fotózáshoz használt vegyszerek, autóápolási szerek, benzin, fagyálló, mérges gombák elfogyasztása, mérgező gázok (kipufogó gáz) belégzése által.

Mit tehet Ön mérgezések esetén

Minden olyan esetben, amikor akár a mérgezés gyanúja is fennáll azonnal orvoshoz kell fordulni. Ahhoz, hogy az orvost a veszély felmérésében segítsük a következő fontos információkat mondjuk el a mérgezésről: személy testsúlya, neme; pontos leírása a bevett szernek, csomagoláson található szöveg; elfogyasztott szer maximálisan bevett mennyisége; lehetséges időpontja a bevételnek; az első tünetek és az első ellene tett intézkedések. Amíg a mérgezettet orvos meg nem vizsgálaja, nyugalomban kell tartani. Mérgezéskor a megfelelő fekvő helyzet életmentő is lehet. Ha a mérgező anyagot az érintett belélegezte, azonnal gondoskodjunk szabad levegőről! Ha a mérgező anyag a szembe spriccelt, folyó vízzel 10 percig mossuk a szemet! Ha a mérgező anyag a bőrrel került kapcsolatba, akkor a felületet borító ruhát vegyük le és mossuk le vízzel! Ha a mérgező anyagot bevette az illető, akkor várjuk meg az orvost! Ha lenyelte a mérgező anyagot és orvos nem érhető utol, de az illető nem álmos vagy eszméletlen, akkor hánytassuk meg (ujj vagy kanál segítségével ingereljük)! Savak és lúgok esetében ezt semmi esetre se tegyük! Ha sav vagy lúg megivása után orvos nem elérhető és az érintett álmos vagy eszméletlen, akkor lehetőleg sok vízzel kell megitatni! Soha nem szabad a mérgezettet tejjel, ricinusolajjal vagy más háziszerrel megitatni orvos megkérdezése nélkül! Magánál lévő mérgezettet nyitott szájjal az oldalára kell fektetni!

Mit tehet az orvos mérgezések esetén

Az orvos számára fontos tudni, hogy mi okozta a mérgezést. Bizonyos gyógyszerek esetén ellenanyagot tudnak beadni. Amennyiben a méreg elfogyasztása óta nem túl hosszú idő telt el, a gyomor kitisztítását megakadályozza, hogy a mérgező anyag nagy mennyisége az érpályába jutott. Számos méreganyag károsítja a légzést és a keringést, ezért ilyen esetekben kórházi megfigyelés, intenzív kezelés szükséges.

A mérgezések megelőzése

Sok mérgezés emgelőzhető, ha a következő biztonsági intézkedéseket betertják: Kis gyermekek jelenlétben nem szabad gyógyszert bevenni és a gyógyszereket elérhető helyen hagyni! Sok vegyszer és gyógyszer néz úgy ki, mint a cukorkák és a bonbonok ezért vonzóak a gyerekek számára. El kell magyarázni a gyermeknek, hogy soha ne torkoskodjon olyan csomagolású dobozból, amit nem ismer. A vegyszereket tartsa eredeti csomagolásukban, soha ne töltse át a folydékokat italos üvegekbe! A vegyszereket és gyógyszereket a gyerekektől elszeparáltan, lehetőleg biztos vagy zárható helyen tartsa, kb. 1,5 méterre vagy feljebb a padlótól! A kisgyermekeket soha ne hagyja magára veszélyes anyagok közelében! Vegyszerek vagy gyógyszerek felhasználása előtt mindig olvassa el az használati utasítást vagy a betegtájékoztatót! Az általunk szedett gombát mindig mutassuk meg gombaszakértőnek!

Forrás: EgészségKalauz