Ezeket látta már?

Szemszárazság, látászavar gyötri? A szemjóga ezeken is segíthet

shutterstock 2215660053

Napjaink egyik gyakori problémája a digitális eszközök használata okozta szemfáradtság, mely ellen is hatékonyak lehetnek a rendszeres szemjóga gyakorlatok.

Ez a hagyományos indiai jóga egyik, kevéssé ismert ága. Gyakorlás segíthet nyugtatni, erősíteni a szemet, megvédeni a civilizációs betegségek okozta károsodástól, de akár az életkorral járó látáscsökkenésen is javíthat.

Szemszárazság ellen is jó

Manapság sokan küzdenek látással kapcsolatos problémákkal, amelyek enyhítésére általában szemcseppeket használnak. A szemünket naponta kitesszük például a képernyő-használatának, de egyéb okok is közrejátszhatnak, hogy túlerőltetjük az egyik legfontosabb szervünket. Felmérések során többen számoltak be arról, hogy naponta a képernyők előtt eltöltött hosszú idő miatt szemszárazságot, olykor látászavarokat észlelnek.

Ez nem meglepő, hiszen a képernyőre szegezve tekintetünket kevesebbet pislogunk, és akár 60 százalékkal csökkenhet ezek száma, ami nagy mértékben lecsökkenti a szem hidratáltságát. A szemhéjak becsukásával járó sötétség is rövidül, ezáltal a pihentető idő is.

A szemjóga segítségével a szemnek több pihenőidőt adunk, így csökkentve a fáradtságot és a szemszárazságot.

A szemünket is kényeztetni kell

A szemünknek oxigénre, természetes fényre és folyamatosan aktivitásra van szüksége. Felmérések kiderül, hogy a gyermekek gyakori rövidlátása összefüggésben van azzal, hogy keveset tartózkodnak természetes fényben, például kint a szabadban, közelről olvasnak, és túl sokáig nézik a képernyőket. Sokszor a korrekciós szemüveg enyhíthet a problémán, és ez segíthet a mindennapi életben, de a szem hajlamos lustává válni, így hamarosan már szemüvegre lesz szükség.

A szemjóga lehetőséget kínál arra, hogy törődjünk a szemünkkel. Az ajánlott gyakorlatokat lassan végezzük, és figyeljünk arra, hogy ne érezzünk semmi kellemetlenséget. Ahogy a tradicionális jóga, ezt is meg kell tanulni, persze csak ez a módszer nem elég a gondos szemápoláshoz. Kiegészül életmódbeli tanácsokkal a szemápolásról, amely magában foglalj az étkezést, és a megfelelő légzéstechnikát is. Törekedjünk a fokozatosságra!

Szemellazító, relaxációs gyakorlat

A palming (szemtakarás) technika lényege, hogy néhány percre pihentetjük a szemünket, majd ellazítjuk.

A gyakorlat: Dörzsöljük össze a két tenyerünket, hogy felmelegedjenek, majd összezárt ujjakkal tegyük óvatosan a bal kéz tenyerét a nyitott bal szemünk fölé (ne érjünk a szemgolyóhoz vagy az orrunkhoz), és a jobb kézzel tegyük ugyanezt a jobb oldalon. Teljes sötétségben kell lennünk, zárjuk ki a legtöbb fényt. Csukjuk be a szemünket, és maradjunk így maximum 45 másodpercig! Ha fárasztó munkát végzünk, ismételjük a gyakorlatot óránként.

Alkalmazkodó technika az izomerősítéshez

Az akkomodáció (alkalmazkodás) a szem fókuszálása, amely lehetővé teszi többek közt a tisztánlátást közelről, ami az életkorral folyamatosan gyengül.

A gyakorlat: Kényelmesen üljünk le, nyújtsuk ki magunk elé az egyik karunkat hüvelykujjunkat felfelé tartva, erre fókuszáljunk. Anélkül, hogy levennénk a hüvelykujjról a tekintetünket (közben belégzést végezve), vigyük közelebb a hüvelykujjat az orrhoz (anélkül, hogy azt megérintenénk), majd húzzuk vissza karnyújtásnyira.

Ismételjük lassan a gyakorlatot, 5x. Ha még van időnk, kezdjük újra lassan 3x úgy, hogy közbeiktatunk egy palming gyakorlatot.

A természetes fény ereje

A szabadban messzebbre látunk, és a szemünk is azonnal mozgékonyabbá válik, a szemizmok gyorsabban működnek, ettől jobban erősödik. Menjünk ki a szabadba (vagy akár az ablak előtt), végezzük el az alábbi egyensúlyozó gyakorlatot, amely fokozza a szem erősségét és gyorsaságát.

A gyakorlat: Álljunk terpeszállásba majd váltakozva a súlyt helyezzük testsúlyunkat egyik lábról a másikra. Végezzünk belégzést, mikor középen állunk, és kilégzést, amikor oldalra dőlünk. Kezdjük lassan, csukott szemmel, majd nyitott szemmel ismételjük a gyakorlatot. A tekintetünket ne egy pontra szegezzük, kövesszük szemmel a mozgást.

A testtartás javítása nyújtással

A nyakcsigolyákat (különösen a C1, C2 és D2 csigolyát) és a szemet idegek kötik össze, ezáltal a nyak és a tarkó merevsége ronthatja a látásminőséget. Végezzünk nyújtógyakorlatokat naponta egyszer.

A gyakorlat: Tartsuk a hátunkat és a fejünket egyenesen. Döntsük a fejet előre, majd hátra (3x), majd jobbra és balra (3x), azután végezzünk félkörzést a fejjel mindkét oldalon (3x). A szem lehet nyitva vagy csukva, ahogy kényelmes. Lassan, kíméletesen, koncentráltan hajtsuk végre ezt a gyakorlatot.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szemgyulladás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához