Ezeket látta már?

Billentyűhibák

2010.07.23. Módosítva: 2015.11.04.

A billentyűhibák szűkülettel vagy elégtelen záródással járó szívbetegségek, kezelés nélkül gyakran szívelégtelenséghez vezetnek.

A billentyűhibák előfordulása

Billentyűhibák

A billentyűhibák előfordulása idősebb korban gyakoribb.

A billentyűhibák okai

Számos szívbetegség (szívizom vérellátási zavar, szívinfarktus), bizonyos veleszületett betegségek, fertőzéses megbetegedések hajlamosítanak billentyűhibák kialakulására.

A billentyűhibák tünetei

A billentyűhibákat három fő csoportra lehet osztani. Megkülönböztetünk billentyűszűkületet, billentyűelégtelenséget és kevert billentyűbetegséget. A súlyossági fokozatokat I. és IV. között különböztetjük meg, melyben a legenyhébb az I., legsúlyosabb a IV. fokozat. A tünetek nagyon változatosak lehetnek attól függően, milyen súlyos a megbetegedés és melyik billentyűt érinti. Lehet tünetmentes is, de kezeletlenül akár súlyos szívelégtelenséghez is vezethet.

A billentyűhibák lefolyása

Bizonyos billentyűhibák mindvégig tünetmentesek és egy idő elteltével nem súlyosbodnak, de gyakran szükségessé válik kezelésük, mellyel megelőzhető a súlyos szívelégtelenség kialakulása.

A billentyűhibák diagnózisa

Minden belgyógyászati vizsgálat része a szív feletti hallgatózás, melynek során a szívzörej utalhat billentyűhibára. Az EKG vizsgálat, a vérnyomásmérés és a szív ultrahang vizsgálat is jelentős szerepet játszik a pontos diagnózis felállításában. Amennyiben az eltérés jelentős, érfestéses vizsgálat elvégzése is javasolt.

A billentyűhibák terápiája

Korai stádiumban lehetőség van gyógyszeres kezelésre, mellyel a billentyűhiba rosszabbodása megakadályozható vagy lassítható. Amennyiben a gyógyszeres kezelés már nem elegendő, műbillentyű-beültetés válik szükségessé.

A billentyűhibák megelőzése

A billentyűhibák okainak egy része megfelelő kezeléssel megelőzhető. Ilyen például a reumás láz vagy a szívbelhártya-gyulladás.

Élet a billentyűhibákkal

Rendszeres kardiológiai kontroll mellett az életvitel változást nem igényel, de súlyosabb esetben jelentősen csökken a beteg terhelhetősége.

Egyéb tudnivalók a billentyűhibákról

A kábítószerhasználat terjedése különösen nagy veszélyt jelent. A szívbillentyű gyulladás és a szívbelhártya-gyulladás következtében kialakuló billentyűhiba végzetes lehet.

Forrás:

Temesvári-Gyenes: Kardiológia 2000

Forrás: EgészségKalauz