Ezeket látta már?

Herevisszeresség

2010.02.17. Módosítva: 2015.11.04.

A herevisszeresség fiatal, 15-25 éves férfiak betegsége, melyben a heréket ellátó vénák tágulata, úgynevezett visszerek alakulnak ki.

A herevisszeresség oka

Herevisszeresség

A vénákban billentyűk helyezkednek el, melyek megakadályozzák az érben a vér visszaáramlását. A billentyűknek az elégtelen működése során a vér pang a vénákban, duzzanatot és vénás tágulatot okozva. A romló keringés egyes esetekben károsítja a spermák termelődését.

A herevisszeresség tünetei

Herevisszeresség általában a herezacskó bal oldalán alakul ki és nem okoz semmilyen tünetet. Ez jelenti a betegség kifejezett veszélyét, mert tünetmentes esetekben is képes oly mértékben a spermiumok számának lerontására, hogy a fiatal férfiak nemzőképtelenek lesznek. Esetleges tünetei lehetnek: Megvastagodott, kanyargós vénák a herezacskóban, herezacskó duzzanat és melegség. A duzzanat általában eltűnik azonban, ha a férfi lefekszik, mivel csökken a megnagyobbodott vénákon átfolyó vér mennyisége.

A herevisszeresség lefolyása

A herevisszeresség lehet ártalmatlan betegség és nem igényel beavatkozást. De az elváltozás okozhat nemzőképtelenséget. Ez esetben, az időben végzett sebészi eljárás javulást eredményezhet. Ajánlott a betegség nyomon követése mind sebészi eljárás után, mind családtervezés kapcsán.

A herevisszeresség diagnózisa

Fizikális vizsgálat igazolja elsősorban, mely kiterjed a herékre és a herezacskóra is. Emellett ultrahang vizsgálat tudja pontosan megállapítani a vénás tágulat mértékét.

A herevisszeresség kezelése

A panaszok enyhítésére szorosabb alsónemű ajánlott. Ha a panaszok nem enyhülnek és a kialakult herevisszerességet az orvos súlyosnak ítéli, sebészi eljárás jön szóba. E során az orvos sebészileg lekötheti az érintett vénákat. A lekötött vénák melletti ép vénák biztosítják azután a kellő vérkeringést. Alternatív eljárás a tágult vénák embolizációja, mely során a visszeres vénákat eltömítik, ezáltal a vér az egészséges vénákon keresztül áramlik.

Forrás:

Mark H. Beers: MSD Orvosi kézikönyv a családban

medlineplus.gov

Forrás: EgészségKalauz