Ezeket látta már?

Mozgást receptre? Így végezzen testmozgást, ha munkája az íróasztalhoz köti

ülőmunka, mozgás, szív és érrendszer

A szakértők szerint akár napi 30 perc mozgás is segíthet már a vérnyomáson, a glükózszinten és az izomerőn.

Ez egy új tanulmány témája, amely szerint minden tevékenység – még az alvás is – jobb a szívnek, mint az ülés.

A British Heart Foundation által támogatott és a European Heart Journalban ma közzétett tanulmány szerzői azt mondják, hogy kutatásuk az első, amely felméri, hogy a 24 órás nap különböző mozgásmintái hogyan kapcsolódnak a szív egészségéhez.

A kutatók szerint ez az első bizonyíték, amely a ProPASS nemzetközi fizikai aktivitás, ülés és alvás (ProPASS) konzorciumból származik.

A szív- és érrendszeri betegségek

Minden szív- és keringési betegséga halálozás első számú oka világszerte – mutatnak rá a kutatók. 2021-ben világszerte minden harmadik halálesetért (18 millió) ez volt a felelős, és a szívkoszorúér-betegség volt a legnagyobb gyilkos.

Tanulmányukban a University College London tudósai hat tanulmány adatait elemezték, amelyek öt országból 15 246 embert vontak be, hogy megtudják, hogyan kapcsolódik a napi mozgás a szív egészségéhez.

Minden résztvevő a combján egy eszközt viselt, amely a nap 24 órájában mérte aktivitását.

A szív egészségét hat eredmény segítségével mérték: testtömegindex (BMI), derékkörfogat, HDL-koleszterin, HDL-teljes koleszterin arány, trigliceridek és HbA1c.

A csapat azt modellezte, hogy mi történne, ha egy egyén egy hétig minden nap különböző mértékben változtatna az egyik viselkedésről a másikra, hogy megbecsülje a szív egészségére gyakorolt hatást minden egyes forgatókönyv esetében. Beszámoltak arról, hogy az ülő életmód felváltásakor már 5 perc közepes-erős tevékenység érezhető hatással volt a szív egészségére.

Hogyan segíti a tevékenység a szív- és érrendszer egészségét

A kutatók szerint egy 54 éves, 26,5-ös átlagos testtömeg-indexű nő esetében a 30 perces változás 0,64-es BMI-csökkenést jelent, ami 2,4%-os eltérést jelent.

A napi 30 perces ülés vagy fekvés mérsékelt vagy erőteljes testmozgással történő helyettesítése a derékbőség 2,5 cm-es (2,7%) vagy a glikált hemoglobin 1,33 mmol/mol (3,6%) csökkenését is eredményezheti.

A csapat által megfigyelt legkedvezőbb változás az volt, ha az ülést mérsékelt vagy erőteljes tevékenységgel helyettesítették, ami lehet futás, gyors séta vagy lépcsőzés.

"Alapvetően minden olyan tevékenység, amely megemeli a pulzusszámot és felgyorsítja a légzést, akár egy-két percig is" - mondta az egyik szakember.

Hogyan növelheti napi testmozgást?

A kutatók azt mondták, hogy bár az erőteljes tevékenységgel töltött idő a leggyorsabb módja a szív egészségének javításának, minden egyes embernek van módja ennek előnyeire. Csupán arról van szó, hogy minél alacsonyabb a tevékenység intenzitása, annál hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy észrevehető változást tapasztaljon.

Azt mondták, hogy például az ülőasztal helyett napi néhány órában álló íróasztal használata viszonylag hosszú időn belüli változás, de egyben olyan is, amelyet meglehetősen könnyen be lehet építeni egy munkarutinba.

Az aktivitás segíti a vérnyomást és a vércukorszintet

Dr. Yu-Ming Ni, a kaliforniai Orange Coast Medical Center MemorialCare Heart and Vascular Institute kardiológusa és lipidológusa azt mondta a Medical News Today-nek, hogy a több tevékenység jobb vérnyomáskontrollhoz vezet. Ez viszont idővel kevésbé terheli a szívet, és megelőzheti a szívelégtelenség vagy a szívroham kialakulását.

"Az izmok a vércukorszint fontos fogyasztói, és a fizikai aktivitás javítja a vércukorszintet, és csökkentheti a cukorbetegség kockázatát" - mondta Ni.

"Mivel a cukorbetegség a szívinfarktus és az agyvérzés egyik fő kockázati tényezője, a cukorbetegség megelőzésére irányuló erőfeszítések végső soron csökkentik a szívbetegségek kockázatát."

Ni megjegyezte, hogy a tanulmány szerint a fizikai aktivitás kismértékű javulása is hatással lehet a vércukorszintre és a vérnyomásra.

„Ne feledje, hogy az évek során végzett kis változtatások tartós hatással lehetnek az egészségre” – mondta Ni.

„Lehet, hogy nem tűnik soknak minden órában 5 percet sétálni az asztali munka során, de ez a teljes munkanap során összeadódik. Egy 8 órás munkanapon ez 40 perc fizikai aktivitást jelent. Ha hozzáad egy 15 perces sétát az ebédszünetben, akkor hirtelen csaknem egy óra többlet fizikai tevékenységet kap minden munkanapon.”

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hány doboz energiaitalt iszik egy héten? Az orvos elmondja, hogyan hat a szívére!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

ülőmunka

Forrás: MNT
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához