Ezeket látta már?

A gyermeki agresszió nem a génekben lakik!

2011.02.03. Módosítva: 2015.11.04.

A gyermeki agresszió nem a génekben rejlik... A Psychological Medicine című folyóiratban ismertetett vizsgálat olyan gyerekeket hasonlított össze, akiket vér szerinti szüleik neveltek illetve lombikbébiként születtek. Arra keresték a választ, hogy az antiszociális viselkedésformákat a gének befolyásolják-e elsődlegesen.

"A vérrokonoknál is felfedezték a depresszió és agresszió megjelenésének összefüggéseit, de azoknál a családoknál is, ahol a szülők nem a saját vérükből származó gyerekeket nevelték." - nyilatkozta Gordon Harold, az Otagoi Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

A gyermeki agresszió nem a génekben lakik!

"Míg a gyakori genetikai faktorok, például az öröklődő gének magyarázhatják a hasonlatosságot a vérrokonok esetében, a másik csoportnál ez nem állja meg a helyét, mivel nincs a gyermek és szülő között genetikai kapcsolat. Ez arra utal, hogy a környezet, amiben a gyerek nevelkedik, az adhat magyarázatot arra, hogy a tünetek miért jelennek meg a következő nemzedékben is ott is, ahol a genetikai tényezők nem okolhatók a folyamatért."

Harold professzor, aki az egyetem gyermekekkel és családokkal kapcsolatos kutatásait vezeti, elmondta, hogy vizsgálatukból kiderült: a kegyetlen szülői bánásmód elősegíti a gyermeki agresszió kifejlődését.

"Az eredmények üzenetet hordoznak minden szülő számára - azoknak is, akik nem állnak vérrokonságban a gyerekeikkel. Ahelyett, hogy kizárólag a biológiai szülőktől örökölt géneket hibáztatnánk a gyerek viselkedéséért, érdemesebb körülnézni a környezetükben, hogy megértsük, egyes gyerekeknél miért alakul ki viselkedészavar, másoknál meg miért nem."

A tanulmányban 1 000 család vett részt, akik 4-6 éves gyerekeket nevelnek az Egyesült Királyság és az USA területén. Három éven át követték őket nyomon.

Forrás: Medipress