Ezeket látta már?

Anyai kötődés - és a szoptatás

Jobban kötődnek kisbabájukhoz a szoptató anyák. A Journal of Child Psychology and Psychiatry folyóiratban megjelent egyik új tanulmányból az derül ki, hogy azok az édesanyák, akik kizárólag anyatejjel táplálják csecsemőjüket, nagyobb valószínűséggel kötődnek érzelmileg gyermekükhöz a szülés utáni első hónapokban.

A felmérésben részt vevő édesanyák a gondozással és az empátiával összefüggő agyi területei intenzívebben reagáltak babájuk sírására, mint azok az anyák, akik főként tápszerrel táplálták csecsemőjüket. A tanulmány elsőként vizsgálta a szoptatás funkciójaként a háttérben húzódó neurobiológiai mechanizmust, és kapcsolta össze az agyi aktivitást az anyai viselkedéssel emberi édesanyákban.

Anyai kötődés - és a szoptatás

Az fMR-vizsgálatból származó eredmények azt mutatják, hogy a szoptatás és a szoptatással összefüggő tényezők, például a hormonok magas szintje, a stressz és a kultúra mind-mind fontos szerepet játszhat az anyák agyi aktivitásában és anyai viselkedésében a szülés utáni első hónapokban. A kutatásból kiderült, hogy a szülés után tapasztalt agyi aktivitás továbbra is fennmaradt, és összefüggésben állt ennek az édesanya csoportnak az anyai, érzékeny viselkedésével.

Az eredmények azt a drámai kapcsolatot mutatják ki, amely a szoptatás, az agyi aktivitás és a szülői viselkedés között áll fenn a szülés utáni korai időszakban.

A kutatást vezető Dr. Pilyoung Kim így nyilatkozott: "Nagyon fontos, hogy a hozzátartozók támogassák az édesanyákat, és segítsenek nekik megbirkózni a szoptatással és az anyasággal kapcsolatos kihívásokkal ebben az időszakban. A szoptatásra képtelen édesanyákat pedig arra érdemes ösztönözni, hogy érzékeny, gondoskodó interakciókat folytassanak csecsemőjükkel."

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához