Hirdetés

Érdemes szintetikus vitamint venni?

#táplálkozás #terhesség #vitaminok
2018.12.16.
Hirdetés

Gondolkozott már azon, hogy mi is történik a szervezetében, amikor szintetikus vitaminkészítményeket szed? Sajnos ugyanis nem feltétlenül az, amit szeretne.

Hirdetés

A szintetikusan előállított vitaminok ugyanis messze nem képesek azt a hatást elérni, amit a természetben megtalálhatóak. Egyes esetekben mégis szükségünk van rájuk.A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a segítségünkre.

Szintetikus vs. természetes

A kérdés eldöntése igen egyszerű: természetes! Ezen nem is nagyon kell vitatkozni, hiszen eleve így rendelte a természet. De akkor mi keresnivalójuk a boltokban a mesterségesen előállított vitaminoknak?

A természet valóban úgy "rendelte", hogy az ember a táplálkozásával vigye be a szervezetébe a szükséges vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat, ne kis kapszulák formájában. Mégsem lehet azt állítani, hogy a mesterségesen előállított vitaminok csak a pénzszerzést szolgálják, ennél sajnos rosszabb a helyzet.

Az emberi test teljes vitaminszükségletét fedezni lehet a jól megválasztott, egészséges ételek segítségével. Egészen addig, amíg az emberiség nem kénytelen átállni a tömegtermelésre a létszám miatt. Az ilyenkor alkalmazott eljárások ugyanis jelentősen csökkentik a zöldségek, gyümölcsök beltartalmát, míg vegyi anyagok megjelennek az élelmiszerekben. Ez a folyamat pedig odáig vezet, hogy a tömegek számára már lehetetlen kizárólag az étkezésből fedezni a vitaminszükségletet.

Melyiket válasszam: a természetes vagy a mesterséges vitaminokat? Forrás: EgészségKalauz

De én egészségesen élek

Ha olyan szerencsés, hogy egészségesen tud étkezni, sokat mozog, és sok friss, lehetőleg házi termesztésű zöldséget és gyümölcsöt eszik, akkor jó eséllyel elkerülheti, hogy táplálékkiegészítők formájában kelljen bevinnie a szükséges anyagokat. Egy darabig legalábbis.

A szervezet számára azonban vannak olyan időszakok, amikor nagyobb mennyiségben van szüksége vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre, mint máskor. Ilyen a várandósság is, melynél a szakemberek döntő többsége már javasol valamilyen vitaminkészítményt – emeli ki dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. A dolog nyitja pedig a tabletta milyenségében rejlik.

Várandósság alatt megnövekszik az ásványianyag és vitamin szükséglet. Olvasson tovább!

Azt tudjuk, hogy a legjobb a természetes. Azt kevesebben tudják, hogy az anyagok kémiai kötései is fontosak. Jelen esetben a citrát, glükonát formák akár 80%-kal jobb hasznosulást tesznek lehetővé, mint egyéb társaik. De ez még mindig kevés lenne. A vitaminok felszívódásához ugyanis szükség van segédanyagokra, más vitaminokra, enzimekre, koenzimekre, kofaktorokra.

A hasznosulás összetett folyamat, melyben a vitaminok biológiailag aktív formára kell alakuljanak, és a segédanyagok támogatásával a sejtekbe kell jussanak. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy egy vitaminkészítmény hatékony lehessen, fontos annak komplexitása, illetve a benne szereplő anyagok kötési formái. A kiemelt példánál, vagyis a várandósságnál emellett arra is figyelni kell, hogy a készítmény megfelelően tagolt legyen, hiszen a magzat a különböző fejlődési szakaszokban eltérő anyagokat igényel, és a készítménynek ezt a tagolást bizony követnie kell tudni.

Forrás: ratkotunde.hu

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés