Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Fájó kérdések a meddőséggel kapcsolatban, amiket nem merünk feltenni

meddőség, terméketlenség, gyerekvállalás

Igyekeztünk 4 olyan kérdésre kielégítő választ adni, amik a leggyakrabban előfordulnak az olyan pároknál, ahol a gyermekáldás egyelőre elmarad.

Ha a baba nem és nem akar megérkezni egy családba, az jelentősen képes rányomni bélyegét a mindennapokra, és olyan kérdések kavarognak a nőkben, amiket nagy hiba lenne elnyomni, vagy figyelmen kívül hagyni. Ez egy kifejezetten nehéz helyzet, komoly lelki megterhelést jelent, így a válaszok hatalmas segítséget nyújthatnak. A válaszok megadásában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Velem van a gond?

Ez az első lépés, amit érdemes tisztázni. Bár tartja magát a nézet, hogy ha a baba várat magára, akkor a nővel van valami gond, ez nem feltétlenül igaz. A statisztikai adatok alapján a meddőségek hátterében ma már az esetek felében a férfiaknál jelentkező eltérések állnak. Megjegyezzük, hogy a meddőségi vizsgálatok egy férfi esetében egyszerűbbek, gyorsabbak és messze nem olyan kellemetlenek, mint a hölgyeknél, így, ha a baba várat magára, első körben érdemes a férfi vonalon elindulni

Érdemes számolgatni a peteérés időpontját?

A spermiumok az együttlétet követően nem csak pár óráig életképesek, hanem akár 5 napig is. A jellemző a 48-72 órás időintervallum, vagyis a megtermékenyítés ebben az időszakban lehetséges. Hogy érdemes lehet-e számolgatni a peteérés időpontját? Alapvetően igen, bár tény, hogy mire a tesz kimutatja a peteérést, addigra jellemzően már túl vagyunk rajta, illetve az is igaz, hogy ez a számolgatás sok pár számára stresszes, így rontja az együttléteket, ezzel pedig a várandósság kialakulásának esélyét.

A cél, hogy harmonikus kapcsolatba érkezzen a baba, vagyis olyasmit ne tegyünk, ami megterhel minket. A spermiumok termelése és “frissen” tartása szempontjából, ha két- három naponta összebújik a pár, az már tökéletes, ezzel pedig a spermiumok életképességét is szem előtt tartva már nemigen lehet mellé nyúlni.

Mikor jön el a lombik ideje?

Ez egy nagyon jó kérdés, de a válasz nem olyan egyszerű. Hivatalosan meddőnek az a pár számít, ahol egy éven belül a normál szexuális élet mellett sem jön létre a terhesség. Ugyanakkor elképesztően sok tényező lehet hatással a szervezetre, így a lombik nem feltétlenül indokolt egy év után, ahogyan azt sokan gondolják - mondja dr. Angyal Géza.

Egy év után a kivizsgálások már mindenképpen szükségesek - sőt, már előbb is belevághatunk, hiszen így legalább megismerhetjük a probléma gyökerét. Azzal azonban számolni érdemes, hogy ma már a várandósság kialakulása nem megy olyan könnyen. Ennek oka, hogy a test számára a terhesség komoly kihívást, amit akkor “vállal”, ha a normál működése biztosított - vagyis, ha megfelelő a tápanyagellátottsága. Ez azonban napjainkban még a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás mellett sem minden esetben megoldható, itt lép be a képbe a felkészülés.

Elsőre talán furán hangozhat, hogy a terhességre fel kell készülni, de a testünk számára ez ma már sokszor szükséges

A környezeti hatások, amik bennünket, illetve az élelmiszereinket érintik, nem múlnak el nyomtalanul. A szervezet esetében a tápanyagfelhasználás fokozását okozzák, míg az élelmiszerekben éppen fordítva, a tápanyagok mennyiségét csökkentik. Egy megfelelő várandósvitamin ezt az eltolódást segít kiegyenlíteni, felkészíteni a szervezetet a terhességre. Ehhez kell, hogy jól hasznosuljanak a benne lévő anyagok (ezt elősegíthetjük a megfelelő, szerves kötések jelenlétével -citrátok és -glükonátok, valamint a komplexitással), valamint fontos, hogy képes legyen kiszolgálni az eltérő trimeszterek eltérő igényeit. A felkészülési időszak és az első trimeszter tápanyagigénye eltér a második trimeszterétől, és mindkettő eltér a harmadik trimeszter tápanyagigényeitől, mely azonban azonos a szoptatási időszakban igényelt mennyiségekkel.

Kell pszichológus?

Erre a válasz egyénenként eltérő. Hogy szükséges-e beszélni az érzéseinkről, mikor a vágyott baba nem és nem érkezik, ne adj’ Isten vetélések sorozatával kénytelen megbirkózni a pár? Mindenképpen! Azonban az, hogy ezt a párunkkal tesszük, egy jóbaráttal, vagy szakembert vonunk be a folyamatba teljesen egyénfüggő. Mindenesetre tény, hogy nagyon sok esetben szükséges a mentális segítő egy ilyen helyzetben, vagyis se nem kellemetlen, se nem szégyellnivaló, ha a nő, a férfi, vagy akár mindketten pszichológus segítségét kérik!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nyár kismamaként: mik a veszélyek, és mit lehet tenni, hogy megelőzzük a bajt?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

terhesség

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához