Ezeket látta már?

Hosszas cumisüveg-táplálás = gyermekkori elhízás?

2011.05.21. Módosítva: 2015.11.04.

A hosszas cumisüvegtáplálás gyerekkori elhízáshoz vezet! Nagy valószínűséggel csúnya kövér iskolás lesz az a gyerek, aki másfél éves kora után még cumisüvegből iszik, sőt azzal is megy az ágyba - írják amerikai szakemberek a Journal of Pediatrics című gyermekgyógyászati szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.

Az elhízás a jómódú országok mind gyakoribb betegsége és sok súlyos kórnak: a cukorbajnak, magas vérnyomásnak, koszorúér-betegségnek fontos kockázati tényezője. Ráadásul már gyerekkorban kezdődhet és a kövér gyermekből legtöbbször súlytöbblettel bajlódó felnőtt lesz.

Hosszas cumisüveg-táplálás = gyermekkori elhízás?

Az amerikai statisztikák riasztóak. Az utolsó évtizedekben a gyermekkori kövérség előfordulása megháromszorozódott. A 6-11 éves dundik 1980-ban a gyerekek 6,5 százalékát jelentették, 2008-ban ez már 19,8 százalékra nőtt. Hasonlóan riasztó a változás a 12-19 esztendős korosztályban: ott az arány öt százalékról 18,1 százalékra dagadt.

Robert Whitaker és munkatársai 6750 amerikai kisgyerek táplálkozási szokásait elemezték Ohioban egy nagy tudományos program keretében 2001-től éveken keresztül. Ezeknek a kicsiknek 22 százaléka kétéves korában még cumisüvegből ivott, sőt a megszokott edénykét az ágyba is magával vitte. Amikor ezeket a gyerekeket öt-és fél éves korukban megmérték, kiderült, hogy 23 százalékuk kövér volt, míg a cumizást korábban abbahagyóknak csupán 16,1 százaléka volt túlsúlyos.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az átlagosan 230 gramm tejet tartalmazó üveg 150 kalóriát tartalmaz, ami az egészséges kétéves napi kalóriaszükségletének 12 százaléka. Ha a tényleges kalóriaigény egyéb étellel már bejut a baba szervezetébe, a cumisüveg tartalma többletkalória, ráadásul a gyerekek két-három üveggel is megisznak belőle.

Ez már nem éhség miatt van, hanem szokássá válik és ezek a gyerekek így a későbbiekben is mind több kalóriát kívánnak, ami könyörtelenül hizlal. Ez ma különösen kockázatos, mert a gyerekek főleg a képernyő előtt ülnek naphosszat és kevesen futkároznak a szabadban - írják a kutatók.

Forrás: EgészségKalauz