Ezeket látta már?

Kismama vagyok, kihullanak a fogaim?

terhes_fogapolas

A kismamáknak a fogaik megtartásáért tenniük kell, mert később már csak a kármentés marad. Szerencsére megelőzhető a baj, de ehhez bizony tenni is kell.

A kismamák számára igencsak rossz kilátásokat tartogathat a terhesség, ha nem figyelnek kellően. A magzat ugyanis a fejlődéséhez szükséges anyagokat az anyától nyeri, és bizony a kismama teste sokszor hajlandó áldozatokat is hozni ahhoz, hogy a kicsi egészséges lehessen.

A kismamáknak pótolniuk kell a kalciumot a csontoknak és a fogaknak

A tartórendszerünk rengeteg kalciumot tartalmaz, mely a csontokba épülve azok keménységét adja. Ennek az anyagnak a jelenléte éppen ezért elengedhetetlen, nem véletlen, hogy a kismamáknak javasolják, hogy sok tejet, tejterméket fogyasszanak, mivel ezek kalciumtartalma magas.

Az új élet érdekében a kismama teste sokszor hajlandó áldozatokat is hozni Az új élet érdekében a kismama teste sokszor hajlandó áldozatokat is hozni Forrás: ratkotunde.hu

De sok kalcium található a mákban, vagy éppen a brokkoliban is. Sajnos azonban kizárólag élelmiszerekből fedezni a megemelkedett szükségleteket nem egyszerű feladat, ez pedig a tápanyagraktárak kiürüléséhez vezethet.

Amennyiben az anya szervezete nem tartalmaz elegendő kalciumot, akkor olyan helyekről vonja ki azt, melyek nem létfontosságúak, hogy az új élet kifejlődését továbbra is biztosítani tudja. Ez leginkább a fogakat érinti, melyek fokozott szuvasodási eséllyel, vagy kihullással is reagálhatnak erre a változásra.

Ha a baj már megtörtént, vagyis a fogak erőteljes romlása, illetve hullása megkezdődött, akkor a folyamatot már nehezen lehet megállítani, sőt, sokszor lehetetlen, így marad a kármentés, a fogorvoshoz való járkálás.

D-vitamin is kell, hogy megfelelően beépüljön a kismamák szervezetébe a kálcium

Arra is ügyelni kell, hogy hiába juttatunk megfelelő mennyiségű kalciumot a szervezetbe, semmit nem tettünk magunkért, ha annak felszívódása nem megoldott – figyelmeztet dr. Angyal Géza. Ehhez két fontos részletre kell figyelni: a kalcium szerves kötési formában legyen jelen, és D-vitamin is jusson a szervezetbe mellette.

A kismama fogait más veszély is fenyegeti. Olvasson tovább!

Előbbi azért fontos, mert így a felszívódási arány 80%-kal is növelhető, ám a D-vitamin ekkor is elengedhetetlen. Ez a hormonszerű anyag gondoskodik arról, hogy a sejtek a kalciumot a vérből képesek legyenek felvenni, illetve az beépülhessen a csontokba, fogakba, részt vehessen a normál izomműködés kialakításában, vagy a normál ingerületátvitel meglétében. Vagyis a kalciumpótlás akkor kielégítő, ha az komplex módon, nem pedig egyedi anyagbevitellel történik.

Többek között ez az oka annak, hogy napjainkban a szakemberek jelentős többsége a kismamáknak javasolja a várandósvitamin szedését. Egy olyan komplex készítményét, melyben a szerves kötésű vegyületek mellett azok a segédanyagok (melyek sokszor önmagukban is igen fontosak) is megtalálhatóak, melyek elősegítik a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok minél jobb felszívódását.

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához