Ezeket látta már?

Megéri később kezdeni az iskolát?

2010.08.29. Módosítva: 2015.11.04.

Egy új kutatási anyag szerint nem tesz jót a gyermekek későbbi tanulmányi eredményeinek, ha szüleik visszatartják őket az óvodai oktatástól és csak később engedik őket ezekbe az intézményekbe.

"Eredményeink szerint az idősebb gyermekek nem azért teljesítenek jobban tanulmányaik terén, mert a korral együtt a tanulási képesség is nő, hanem mert-mivel idősebbek-többet tanultak már az iskola megkezdése előtt - nyilatkozta Darren Lubotsky, az Illinois Egyetem professzora, a kutatás vezetője - Igaz, hogy az idősebb gyermekek jobban teljesítenek az óvodában és az alsó tagozatban, de a korral megszerzett előnyük hamar eltűnik."

Megéri később kezdeni az iskolát?

"Ha igaz lenne a megállapítás, mely szerint az idősebb gyermekek gyorsabban tanulnak, úgy a tananyag nehezedésével, és a gyermekek növekedésével a korosztályok eredményei közötti különbségek egyre nagyobbak kellene hogy legyenek. Ennek azonban pont a fordítottja igaz" - nyilatkozta Lubotsky professzor.

A mostani eredmények erősen megkérdőjelezik a gyakorlatot, mely szerint a szülők gyakran tartják vissza gyermekeiket az óvodai oktatástól, mondván, ha a gyermek idősebb lesz, jobban tanul majd.

Bár az idősebb gyermekeknek van némi előnyük a tanulás terén, különösen, ha jártak valamilyen óvodai előkészítőre, a mostani kutatási adatok szerint ezek az előnyök igen hamar eltűnnek. "Ha belegondolunk, világossá válik, hogy az idősebb gyermekeknek nagyobb az élettapasztalatuk és a tudásuk, mint fiatalabb társaiknak, de amint elkezdik az iskolát, általában hasonló ütemben tanulnak, ezért a különbségek nem érzékelhetők" - nyilatkozta Lubotsky professzor.

"Emellett a gyermekek a saját kortársaikhoz képest egy évvel le lesznek maradva tanulmányaikban, és a szülőknek is több költséggel jár, ha gyermekük egy évvel később kezdi meg tanulmányait - magyarázza Lubotsky professzor - A kisebb gyermekek szempontjából sem előnyös, ha idősebbekkel tanulnak együtt, a tanárok ugyanis hajlamosak az ő teljesítményükhöz mérni a többiek tanulmányi eredményét."

"A fentebb említett okok miatt nem ajánljuk a szülőknek, hogy várjanak gyermekeik tanulmányainak megkezdésével, ugyanis a kezdeti előnyök hamar hátrányokká válhatnak a későbbiek során. Ha valaki jó képességű, az már fiatalabb korban is megmutatkozik, nem kell várni tehát a beiskolázással" - foglalta össze a professzor.

Forrás: EgészségKalauz