Ezeket látta már?

Óriás és szőrős kisbabák vitaminoktól?

2017.04.19. Módosítva: 2017.04.19.
terhesvitaminok

A várandós vitaminokkal kapcsolatban a köztudatban igen sok tévhit kering, és emiatt sokan tartanak szedésüktől. Összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket és a mögöttük lévő tudományos magyarázatot.

Sokan úgy gondolják, hogy ha régebben is születtek egészséges gyerekek, méghozzávárandós vitaminoknélkül, és ha nagyanyáinknak ment, akkor miért kellenének? Csakhogy azóta sajnos sok olyan dolog is változott, amiszükségessé teheti avitaminok és ásványi anyagokpótlását.

Tévhit: étkezéssel kiváltható a terhesvitamin

1.Az igazság az, hogy annak ellenére, hogy rengeteg egészséges gyerek született, régebben bizony több volt a vetélés és a koraszülés, illetve a halva szülés. Statisztikák szerint a várandós vitaminok, és más eljárások megjelenésével ez a szám lényegesen lecsökkent.

2.Bizonyára senkinek nem újdonság az, hogy az élelmiszereket, gyümölcsöket, zöldségeket gyakran mesterségesen manipulálják az esztétikusabb kinézet érdekében. Ez pedig sok esetben azzal jár, hogy lényegesen kevesebb a bennük található vitamin, ásványi anyag és nyomelemek mennyisége.

3.Manapság a családalapítás ideje igencsak elhúzódik - míg pár évtizeddel ezelőtt a nők a huszonéves koruk elején vállaltak gyereket, addig ma egyáltalán nem ritka, amikor 40 év felett érzik úgy, hogy eljött az idő a családbővítésre. A kor előre haladtával pedig a hiánybetegségek kialakulása is jelentősebb, és az ezekkel járó gondok is gyakrabban jelentkeznek, főleg a várandósság alatt.

Terhesvitamint már a fogantatás előtt is érdemes szedni a rendellenességek kivédése érdekében Terhesvitamint már a fogantatás előtt is érdemes szedni a rendellenességek kivédése érdekében Forrás: EgészségKalauz

Tévhit: óriás babák születnek

Sokat hallani arról a rémhírről, miszerint a magzatvédő vitaminoktól óriás babák születnek. Az igaz, hogy napjainkban gyakrabban előfordul, hogy nagyobb súllyal születnek a babák, ám ennek oka elsősorban a genetikában, az életmódban és a táplálkozásban keresendő. Annyi kapcsolat lehet a vitaminok és a nagyobb súly között, hogy a B-vitaminok (kivéve a B6-ot) bár fontosak az első két trimeszterben, a harmadikban súlygyarapodást okozhatnak. Amennyiben ettől tart ezt kiküszöbölheti úgy, ha olyan készítményt választ, ami az utolsó trimeszterben csak a szükséges anyagokat tartalmazza.

Tévhit: szőrős babák születnek

Az óriás babák mellett szőrös babák rémképével is gyakran riogatnak. Dr. Angyal Géza elmondta, hogy az igaz, hogy vannak olyan gyerekek, akik kicsit szőrösebben jönnek a világra, ám ez csupán az úgynevezett lanugo szőr, ami szinte az egész testen megtalálható. Szerepe, hogy a babát védje a magzatvízben és állandó testhőmérsékletet biztosítson. A lanugo általában a szülés előtt eltűnik, ám előfordulhat, hogy a baba még ezzel jön a világra. De még mielőtt bárki is megijedne ettől, ez a szőrzet rövid időn belül lehullik.

Hízlal a legtöbb terhesvitamin? Tudjon meg még többet a várandósság alatti vitaminszedésről!

Tévhit: mindegyik terhesvitamin ugyanazt tudja

A patikákban rengeteg fajta várandós vitaminnal lehet találkozni, és a legtöbb nő úgy gondolja, hogy ezek a készítmények egyre mennek, és csupán a gyártójuk különbözik. Pedig nem hiába van annyi féle termék, hiszen mind különbözik egymástól valamiben. Pl. van, amelyik csak vitaminokat tartalmaz, van, amelyik már ásványi anyagokat, nyomelemeket is. Továbbá a készítményekhez felhasznált anyagok dózisai, kémiai kötései, felszívódásai is változatos képet mutatnak, sőt, ma már vannak olyanok is, melyek a trimeszterként más-más hatóanyag tartalmú készítményt ajánlanak, figyelembe véve, hogy az adott időszakban pontosan mire van szüksége az anyának és a babának.

Forrás: ratkotunde.hu

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához