Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Terhesség idején ezekre figyeljünk, hogy öröm legyen babavárás (x)

Birkózzunk meg a klasszikus terhességi tünetekkel!

A terhesség alatt egy kismama számtalan érzéssel szembesülhet: a babavárás örömével, a készülődés izgalmával, és bizony, testi-lelki megpróbáltatásokkal is. Hogyan enyhíthetjük a várandósággal járó kellemetlen tüneteket?

Reggeli rosszullétek

A terhesség első trimeszterének legmarkánsabb jelensége a "reggeli" rosszullét (amely gyakorlatilag a nap bármely szakaszában előfordulhat). A nők mintegy 80 százaléka megtapasztalja az émelygés-szédülés-hányás szentháromságát ebben az időszakban. Ahhoz, hogy a tünetet tompítsuk, kerülni kell a zsíros, nehéz ételeket, érdemes törekedni a többször keveset elvre az étkezésben, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. Fogmosás helyett a rosszulléteket követően használjunk inkább szájvizet, ezzel kímélhetjük fogainkat és az ínyünket is, csökkentve a savak hatását. És természetesen kerüljük azokat a szagokat és ízeket, amelyek kiváltják az émelygést, már csak azért is, mert a terhesség másik jellemzője, hogy bizonyos szagok, ételek hatására erős undort érzünk – vagy épp ellenkezőleg, hirtelen és szokatlan módon kívánósak leszünk.

Teendők gyomorégés, székrekedés esetén

Ugyancsak a terhesség elejére jellemző a gyakori gyomorégés és székrekedés. Ez ellen szintén a megfelelő táplálkozással tehetünk: sok folyadékot és könnyű ételeket érdemes fogyasztani. A terhesség során az emésztés lelassul, hogy a tápláléknak több ideje legyen felszívódni, ráadásul ahogy a baba növekszik, úgy egyre nagyobb nyomást is gyakorol a gyomorra. Mindezek idézhetik elő a székrekedést, ami ellen aktív életmód, mozgás, rostban és vitaminokban gazdag táplálkozás lehet az ellenszer.

Az intimtorna fontossága

Ahogy növekszik a baba, úgy nemcsak a gyomor, de a húgyhólyag és a gátizmok is egyre nagyobb nyomásnak vannak kitéve. Ez váltja ki a folytonos vizelési ingert. Emiatt nem kell aggódnunk, egyszerűen gyakrabban kell majd kijárnunk a mosdóba. Ám a terhesség alatt ezért is fontos, hogy rendszeresen végezzünk gátizomtorna gyakorlatokat, így a szülést követő regeneráció is gyorsabb lehet. Amennyiben a szokásosnál kissé bőségesebb, fehér hüvelyfolyást tapasztalunk, nem kell feltétlenül aggódni, így tisztul az intimzóna. Viszont, ha ettől eltérő színű, szagú, állagú hüvelyváladékot, vagy intimtájéki viszketést, égő érzést, fájdalmas vizelést tapasztalunk, akkor forduljunk mihamarabb orvoshoz.

Fáradtság és hangulatingadozás

A várandósság a legnagyobb megterhelést jelentő esemény a nő szervezetét illetően, rengeteg változás zajlik le a 9 hónap során. Nem csoda tehát, ha a kismama gyakrabban kimerül, fáradékonyabbá válik. Ez ellen nincs mit tenni, csak minél többet pihenni, relaxálni, és kiélvezni ezt az időszakot, amikor jókat ehetünk, és nyugodt életvitelt folytathatunk. Ezáltal a terhesség másik jellegzetes tünete, a hangulatingadozás is mérsékelhető lehet. Emiatt sem érdemes aggódni, a megnövekedett hormonszint miatt reagálnak érzékenyebben a kismamák az élet dolgaira.

Mellek változása

A terhesség egyik első tünete a mellek feszülése, duzzadása, érzékennyé válása. A mellbimbók is nagyobbak, sötétebb színűek lesznek, a mellbimbó melletti mirigyek megnagyobbodnak. Az utolsó, harmadik trimeszterben viszont tapasztalhatunk mellváladékozást is, ez azt jelenti, hogy már termelődik valamennyi előtej. Ilyen esetekben már érdemes melltartóbetétet viselni.

Bőrproblémák

A második trimeszterben már különféle bőrelváltozások is megfigyelhetők a kismama testén. Ilyen például az apró, sötét foltok megjelenése az arcon és a hason, amelyeknek szintén a hormonális változáshoz van közük. A baba növekedésével a hasi bőr is feszülhet, viszkethet. Ez ellen rendszeres bőrhidratációval tehetünk, így megelőzhető a terhességi csíkok kialakulása is.

Duzzadt végtagok

Az utolsó etapban a legtöbb kismama megtapasztalja, hogy egyre többször dagad a lába, a keze, arca is ödémássá válhat, felpuffadhat. Ezeket a tüneteket a vízvisszatartás váltja ki, és annyit tehetünk ellene, hogy minél többet pihentetjük a testünket, relaxálunk, meditálunk és a lábainkat gyakran felpolcoljuk.

Milyen mikrotápanyagokkal érdemes kiegészíteni az étrendet a várandósság alatt?

A várandósság három legfontosabb nyomeleme a jód, a vas és a folsav, valamint a második trimesztertől az omega-3 zsírsavak közé tartozó DHA, ez utóbbi támogatja a baba agyának és szemének fejlődését*. A terhesvitaminok többnyore tartalmazzák ezeket. Az Elevit Complex 1 az első trimeszterben, az Elevit Complex 2 pedig a második és harmadik trimeszterben ajánlott.

*A kedvező hatás eléréséhez az omega-3-zsírsavakból felnőttek számára ajánlott napi adagon (azaz 250 mg DHA és eikozapentaénsav – EPA) felül további 200 mg DHA-t kell naponta fogyasztani.

L.HU.MKT.CC.30.09.2020.2395

A cikk az Elevit Complex 1 filmtabletta és Elevit Complex 2 lágy kapszula forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Forrás: egeszsegkalauz.hu