Ezeket látta már?

A zene - gyógyíthat...

Nyugtató hatással van a zenehallgatás a súlyos betegekre. Nyugtató hatással van a zenehallgatás a kórházi lélegeztető gépekre kapcsolt, súlyos állapotban lévő betegekre - derült ki egy új tanulmányból.

Annak érdekében, hogy kiderítsék, a kellemes dallamok valóban jótékony hatással vannak-e a súlyos állapotban lévő páciensek felépülésére, amerikai és ausztrál szakemberek olyan korábbi tanulmányokat vizsgáltak át, amelyek a zenehallgatással kiegészített, valamint a kizárólag általános ellátást biztosító kórházi kezelést hasonlították össze.

A zene - gyógyíthat...

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a zenehallgatás miként "működik", de valószínűleg a kikapcsolódás érzetét kelti, vagy valahogyan kommunikációba lép azokkal az agyterületekkel, amelyek az érzelmek szabályozásáért felelősek - írta egy e-mailben a Reuters hírügynökségnek Joke Bradt, a tanulmány vezetője, aki a philadelphiai Drexel Egyetem munkatársa.

A The Cochrane Library című szaklapban megjelent cikkhez felhasznált tanulmányok mindegyike azt vizsgálta, hogy miként érezték magukat a páciensek egy-egy zenei periódus meghallgatása után. A nyolc tanulmányból hét esetében a betegek maguk választhatták ki, hogy milyen zenét szeretnének hallgatni, míg az egyikben egy zeneterapeuta énekelt, vagy zenélt és az igényeikhez igazította a zenehallgatási periódusokat.

Mindörökre zene...!

A szerkesztő maga is gyakorló zenész... néhány szó saját tapasztalataimról.

Az igen régóta tudott dolog, hogy a zene, pontosabban az ének az ember ember mivoltával szinte egyszerre született... a legegyszerűbb tevékenységek, "munkák" végzése zene, emberi hang mellett zajlott, van ebben valami nagyon ősi "rezonálás". Bizonyosan az agy fejlődéstanilag legősibb, érzelmekkel kapcsolatos területei a felelősek ebben.

Nagy ugrással: ma szinte mindenki hallgat zenét. Szálljunk fel a metróra, és minden 2. ember füle be van dugva... mp3-at hallgat. amíg utazik, sokszor még a munkahelyen is a számítógépes munka közben.

Lehetne közvéleménykutatást tartani, hogy ki milyen zenét szeret, de nyilvánvalónak tűnik, hogy 1. főként "könnyűzenét", ámbár vannak klasszikus rajongók, 2. mindenféle irányzatot, talán kivéve a sokkoló, felzaklató zenéket, dalokat. A halk zene egyébként is kiváló háttér, "szőnyeg" sokféle tevékenységhez, ahol elsődlegesen valami másra kell figyelni, de a zenei háttér olyan mintha "bebútoroznánk" magunkat.

A pszichiátriában is alkalmaznak a sokféle pszichoterápia között zeneterápiát. Ősi húrokat rezget meg az emberben, mán-már elfeledett emlékeket, élményeket éleszthet újra.

(a szerk.)

Természetesen a páciensek elől nem lehetett eltitkolni, hogy az általános, vagy a zenehallgatással kiegészített kezelésben részesülnek, így könnyen lehet, hogy csak azért érezték jobban magukat, mert hittek abban, hogy a zene tényleg képes segíteni - magyarázta a szakember. Mindazonáltal, ha a betegek jobban érzik magukat a zenehallgatástól, akkor nem számít, hogy ez csupán placebo hatás, vagy tényleg működik a dolog.

A zeneterápia egyszerű és olcsó megoldás, amelynek nincsenek mellékhatásai. Az egyetlen problémát az jelenheti, ha a páciens nem szereti a kiválasztott zenét, és emiatt, nemhogy ellazul, hanem tovább erősödik nyugtalansága. "Ezért valakinek mindenképpen ott kell lenni, hogy figyelje a reakciókat" és ha kell, lecserélje a zenét, vagy kezelje a hangerőt - mondta a szakember, aki szerint addig nem szabadna zenét játszani az öntudatlan állapotban lévő betegeknek, amíg valamelyik közeli hozzátartozójuk meg nem mondja, hogy pontosan milyen zenét szeret hallgatni a beteg.

Forrás: MTI