Ezeket látta már?

Ezekről a betegségekről, szokásokról árulkodhat a lábunk

láb, köröm, cukorbetegség, bütyök

A lábon egyes betegségek, hétköznapi szokások is nyomot hagyhatnak.

"Nagyon sokan vannak, akik elnézést kérnek a lábuk állapota miatt, amikor időpontot kérnek. Zavarban vannak, és figyelmeztetnek, hogy szörnyen néz ki a lábuk." - mondta Erin Beckett-Gland pedikűrös, aki szerint a lábak egy-egy történet mesélnek el. A pedikűrös szerint a lábfejen látszódik többek között, ha az illető túl kicsi cipőt visel, vagy gyakran hord magassarkút, a felszakadt lábujjkörmök egy mozgásforma tipikus nyomai, de az egyes betegségeknek is lehetnek a lábon jelei - írja a Huffpost.

A cipő sok mindent elmond

Robert Spalding podológus, a "A pedikűr tudománya" című könyv szerzője szerint a túlságosan megvastagodott bőrkeményedés a lábfej vagy a lábujjak abnormális nyomáspontjairól árulkodik.

Az egyik első dolog, amit szakember tesz, hogy megnézi, milyen cipőben ment valaki a találkozóra. "Összehasonlítom a lábat a cipővel, mivel a cipők a legtöbb lábfej- és lábujjprobléma majdnem 90%-át súlyosbíthatják vagy javíthatják" - emelte ki a podológus, aki szerint egyes szakmák is nyomot hagyhatnak a lábon.

A Spalding pácienseinek egy meghatározó részét olyanok teszik ki, akiknek a munkája sok állással jár. Például raktári dolgozók, levélkihordók vagy éttermi alkalmazottak. A sok állással járó szakmákról a lábfej alakja árulkodik.

"Minél nagyobb a nyomás a lábfejre, annál jobban szétnyúlik, ami azt jelenti, hogy idővel széles és hosszú lesz."- tette hozzá a podológus.

Sérült lábkörmök, bütykök: mi okozhatja?

"A futókat és hegymászókat a legkönnyebb kiszúrni, mert a nagy lábkörmeik sérülnek - mondta Vanessa Sanchez McCullough körömépítő művész. A nagylábujj folyamatos ütődése a cipő orrához általában olyan körömkárosodást okoz, amely zúzódásnak tűnik, és sokszor még a köröm is kiemelkedik a körömágyból.

"Azoknak, akik sokat hordanak magassarkú cipőt, nagyon gyakran lesz bütykös a lábujja és túlzottan nagy bőrkeményedések alakulnak ki a lábujjak körül" - mondta McCullough.

A láb ezeken kívül még különböző egészségügyi problémákat is jelezhet, amiket egy jól képzett pedikűrös kiszúrhat. Ha valamilyen betegségre gyanakszik a szakember, akkor alaposan szemügyre veszi a bőrt, aztán a megfelelő orvoshoz irányítja a pácienst. A legtöbbször a cukorbetegség jeleit fedezik fel a lábon a pedikűrösök, de melanómával is találkoztak már.

Így jelzi a láb a cukorbetegséget - olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Huffington Post