Ezeket látta már?

Ezért kevesebb a kórokozó a napsütötte szobákban

kórokozó, baktérium

Azt régóta tudjuk, milyen fontos az egészségünk megőrzéséhez a napfény és a jó levegő, ám az kevésbé ismert tény, hogy a napfényes szobák levegőjében kevesebb, betegséget okozó mikroba található.

A sötét szobákban sokkal több olyan baktérium található, mely életképes és szaporodni is tud, szemben azokkal a helyiségekkel, melyekbe szabadon áramolhat a napfény.

A fény ereje

A University of Oregon kutatói szerint a sötét szobák levegőjében található mikrobák 12 százaléka volt életképes, míg a napfényes szobák esetében ez az arány csak nagyjából 6 százalék.

„Az emberek az idejük nagy részét bent töltik, a szobák levegőjében lévő porban pedig nemcsak allergiát okozó részecskék lehetnek, hanem olyan baktériumok is, melyek betegséget okoznak” - mondta dr. Ashkaan K. Fahimipour, a vizsgálat vezetője. „Már a nagyanyáink is tisztában voltak azzal, hogy a világos szobák és a rendszeres szellőztetés jót tesznek az egészségnek, a napfénynek pedig betegségmegelőző hatása is van. Ennek oka részben az, hogy a napfény megakadályozza, hogy a baktériumok elszaporodjanak, illetve életben maradjanak.”

A kutatók három babaház-méretű (1:32) szobát rendeztek be: az egyik hagyományos ablaküvegen keresztül kapta a napfényt, a másodikat UV-lámpával világították meg (ezzel imitálva a napsugárzást), míg a harmadikat sötétben tartották. A szobákat különböző, portlandi otthonokból vett pormintákkal töltötték meg. 90 nap után elemezték újra a szobák levegőjét. A napfényes és az UV-fénnyel megvilágított szobákban jóval kevesebb életképes baktérium volt, mint a sötét szobában.

Kevesebb a mikroba

Az épületek megtervezésénél általában nagy szerepet kapnak az ablakok, a világos, napfényes helyiségeket sokkal komfortosabbnak és kellemesebbnek tartjuk, ráadásul ezeket az egészségre is jobb hatásúnak gondoljuk. De az ablaküveg éppen azt az UV-fényt nem engedi át, melynek fertőtlenítő hatást tulajdonítunk. A kutatási eredmények szerint azonban nem volt szignifikáns különbség a csak UV-fénnyel megvilágított és a napfényes szobák levegője között, mindkettő hatására csökkent a levegőben megtalálható mikrobák száma.

A vizsgálat azt a korábbi elképzelést is megcáfolta, hogy a szobák levegője nem megfelelő, túlságosan száraz a baktériumoknak, így nem is kell attól tartani, hogy azokból kerül a szervezetünkbe valamilyen mikroba.

Forrás: https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-018-0559-4

Forrás: EgészségKalauz