A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Valójában mennyi folyadék szükséges kánikulában?

#hőségriadó #hőguta #napszúrás #folyadékpótlás
2019.06.12. Módosítva: 2018.07.02.

Ha szomjúságot érez, a szervezete már dehidratált, vagyis vészüzemmódba kapcsolhat. Mikor és mennyit kell inni azért, hogy egészségesek maradjunk a forró nyári napokon is?

Hirdetés

Ahogy nyáron egyre melegszik az idő, úgy van egyre nagyobb szükségünk a fokozott folyadékbevitelre, ráadásul hőségriadó idején ez még inkább fokozódik. Mennyi folyadékot kell fogyasztanunk kánikulában?

Miért kell megelőznünk a szomjúságérzetet?

Sokan nem tudják, hogy a szomjúságérzet megjelenésekor szervezetünk már nagy valószínűséggel dehidratált. "Ha csak olyankor iszunk, amikor szomjasak vagyunk, akkor nem fogyasztunk elegendő mennyiségű folyadékot" - nyilatkozta Dr. Sylvia Morris, az Emory Orvosi Egyetem segédprofesszora.

A dehidratáció láz, kimerültség és szédülés formájában jelentkezik leggyakrabban. Súlyosabb esetben elektrolit zavarok és izomgörcsök is kialakulhatnak és dehidratációs esetén nő a gutaütés esélye is.

A régi elképzelés szerint napi nyolc pohár víz elegendő, és ez a legtöbb esetben igaz is, azonban sokan vannak, akiknek ennél többre van szükségük.

Mennyi folyadékra van szükségünk?

"A kemény fizikai munkát végzők, a terhes és szoptatós kismamák több folyadékot igényelnek, mint a többi ember. Folyadék alatt pedig vizet vagy teát értünk, a cukros üdítők ugyanis pluszkalóriát tartalmaznak, és nem csillapítják megfelelően a szomjat. Bár a gyümölcsök és zöldségek is tartalmaznak vizet, ezek sem számítanak bele a napi vízfogyasztásba."

Tényleg napi 8 pohár vizet kell inni? Kattintson tovább!

A rendszeres folyadékpótlással csökken az étvágy is, így a fogyókúrázók is jól teszik, ha figyelnek napi vízfogyasztásukra.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.