Mindenki ezt nézi most!

Ki ne dobja a banánhéjat, ennyi mindenre jó

2018.09.15. Módosítva: 2018.09.17.
Ki ne dobja a banánhéjat, ennyi mindenre jó

A banán roppant egészséges, tele van káliummal és B-vitaminokkal. Érdemes azonban a héját is felhasználni, mielőtt kidobnánk, például a szépségápolásban.

Elsőre lehet, hogy furcsa gondolatnak tűnik a banánhéj felhasználása, pedig a gyümölcs héjában nagyon sok hasznos mikrotápanyagot találhatunk, melyeknek többek között antioxidáns és antibakteriális hatásai vannak. Természetesen, a banán héjának belső (fehér) részét használjuk a szépségápolásban, nem pedig a külső (sárga), esetleg szennyezett héját.

Fogfehérítés banánhéjjal

A banánhéjban például olyan enyhe savak is vannak, melyek segítenek ragyogóvá, fehérebbé tenni a fogainkat, és segíthetnek eltávolítani a sárgás elszíneződéseket (melyeket például a kávé, az erős tea vagy a vörösbor okozott), valamint a fogkövet okozó lepedéket is.

Vágjunk le egy kisebb darabot a banán héjából, majd a fehér felével alaposan dörzsöljük át a fogainkat. Ezután várjunk 10-15 percet, és alaposan mossuk meg a fogunkat a szokásos fogkrémünkkel. Rendszeresen elvégezve ezt az egyszerű műveletet, néhány hét elteltével szebbek és egészségesebbek lesznek a fogaink.

Ne dobjuk ki a banánhéjat! Használjuk! Ne dobjuk ki a banánhéjat! Használjuk! Forrás: EgészségKalauz

Bőrpuhítónak is jó!

A banánhéjban található enzimek, savak, antioxidánsok és tápanyagok ápoló, bőrpuhító és hidratáló hatásúak, ezért a banán héját érdemes a lábápoláshoz is felhasználni, különösen azoknak, akiknek bőrkeményedései vagy tyúkszemei vannak. Vágjunk le egy akkora darabot a banánhéjból, mellyel "befedhetjük" a tyúkszemet.

A banánhéj fehér felét tegyük a tyúkszemre vagy bőrkeményedésre, és rögzítsük ragtapasszal. Húzzunk vékony zoknit, és hagyjuk a banánhéjat a lábunkon egy éjszakán keresztül. Reggel alaposan öblítsük le a lábunkat. Két-három héten keresztül naponta ismételhetjük!

Arcpakolás banánhéjjal

Azoknak is érdemes banános, illetve banánhéjas arcpakolást készíteni, akiknek pattanásos, problémás, gyulladásra vagy kipirosodásra hajlamos a bőre. A banánban található vitaminok táplálják, megnyugtatják a bőrt, és a gyulladásokat is csökkentik, sőt még az öregedés ellen is küzdhetünk a segítségével.

A banánhéj belső felével egyszerűen dörzsöljük át az arcunkat, hagyjuk hatni 15 percig, majd langyos vízzel alaposan mossuk meg a bőrünket. Szépítő banános arcpakoláshoz pedig törjünk össze villával egy érett banánt, keverjük össze egy evőkanál zsírosabb görög joghurttal, majd ezt kenjük fel az arcunkra és masszírozzuk be. Hagyjuk negyed órát hatni, majd langyos vízzel öblítsük le. A banán héját csípésekre, csalánkiütésre is tehetjük: nemcsak a viszketést segít enyhíteni, de meg is nyugtatja a bőrt, és gyorsítja annak gyógyulását.

Mindent tud a banánról? Ha nem, kattintson!

Ha pedig már eleget "szépültünk" a banánhéj segítségével, a háztartásban is bevethetjük, mielőtt kidobnánk. A banán héjával kifényesíthetjük a bőrcipőnket vagy az ezüst tárgyakat (miután átdörzsöltük, egy tiszta, puha textilkendővel is töröljük át), de apróra vágva és a földbe téve a szobanövényeinket is táplálhatja.

Forrás: EgészségKalauz