Ezeket látta már?

Korán kelő vagy későn fekvő? Ezért nem mindegy

alszik

Érdemes a biológiai óránkra hallgatni.

Mindenkinek megvan a saját alvás kronotípusa. Ez az a személyes biológiai óra, amely szabályozza testünk ritmusát, illetve ez mondja meg, hogy éppen kora reggel, késő este vagy valahol a kettő között tudjuk teljesítőképességünk maximumát nyújtani és fokozottabban koncentrálni.

A kutatások szerint ezek az alvási ritmusok akár 10 órában is eltérhetnek egyének közt, ráadásul ez életünk során is eltolódhat, változhat. Így nem meglepő az sem, hogy léteznek egyaránt korai- és késői kronotípusú emberek mindegyik korosztályban. Az iskola, a munkahelyi beosztás pedig épp ezeket a természetes időket osztja el vagy éppen darabolja fel, általában nem éppen kedvező módon.

Az egyik tanulmányban arra a megállapításra jutottak, hogy - a várakozásoknak megfelelően - a tinédzserek körében volt a leggyakoribb a késői kronotípus. Az emberek alvási szokásai tehát nemcsak életkoronként, de még nemenként is változnak.

40 éves kor előtt a férfiak jellemzően a későbbi típusba tartoztak a nőkkel ellentétben, majd 40 éves korunk után ez épp megcserélődik.

Hoppá! Bebizonyították, hogy tényleg szépít az alvás - kattintson!

A lakosság belső órái tehát széleskörűen különbözőek, így ez önmagában is egyaránt hatalmas kihívás és kihagyhatatlan lehetősége a társadalomnak. Az USA-ban jelenleg a munkahelyek 30%-ában van éjszakai műszak, vagy kiterjesztett munkavégzés amely érinti az éjszakai vagy hajnali órákat.

A rendszeres ritmusban végzett munkánál biológiai óránk is megfelelően működik, ugyanakkor az elmozdulások növelik az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek kockázatát, így érdemes lenne a munkaadóknak a természetes alvásidővel is kombinálni a beosztások során.

A rugalmas munkaidőnek köszönhetően pedig mindenki a legproduktívabb időben kezdhetné el munkáját, amivel sokkal hatékonyabb és kipihentebb. A tinédzserek problémájára azonban csak egy megoldás van: az iskolába indulás idejét néhány órával eltolni, így segíthetnénk a legjobban a serdülőkori alvás összehangolását a tanulással.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem jelent jót, ha gyakran felébred és képtelen visszaaludni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Alvászavar

Forrás: livescience
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához