Ezeket látta már?

Nyitott család, tradíciók

A rokoni szálak ugyan még mindig nagyon meghatározóak, a gyakori válások miatt azonban már egyre több család szerkezete alakult át, amelyekben nem a vér szerinti rokonok, hanem a mostohagyerekek gondoskodnak az idősödő szülőkről.

A kapcsolat minősége sokkal fontosabb a genetikai tényezőknél. Egy válás után ugyanis nem feltétlenül a valódi rokonok lesznek azok, akik később az idősek gondját viselik majd. Bár hagyományosan a családokban felnövekvő gyerekek feladata, hogy gondoskodjanak az idősödő szüleikről, Amerikában ezek a tradíciók - válások és az újabb házasságok alakulásai miatt - kezdenek elmosódni.

Nyitott család, tradíciók

Az Missouri Egyetem kutatói szerint a későbbi gondoskodás ezért inkább a kapcsolatok múltjától, mintsem rokoni eredetétől függ. "Az, hogy a családi kötelezettségek genetikai alapokon nyugszanak, az amerikai (és más nyugati) családokra már rég nem igaz" - magyarázta Lawrence Ganong, az egyetem kutatója. "A családtagok ápolásában fontos tényező a rokoni kapocs, de azon is múlik, hogy a tagok mennyire állnak szoros kapcsolatban, milyen közös és fontos élményeken mentek át a múltban, vagy, hogy mennyire segítették egymást korábban. A házasságok végével sokan átértékelik a családtagjaik iránti felelősségüket."

A kutatók szerint egy olyan társadalomban, ahol a fiatalok segítik az időseket, fontos látni, miként alakulnak át a családi szerkezetek a válások és az újabb házasságok hatására. A tanulmányt a Nemzetközi Családi Ápolási Konferencián részletezték Japánban.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához