Ezeket látta már?

Mitől alakulhat ki pattanás felnőttkorban? Ilyen, ha hormonzavar okozza

pattanás, oka, felnőttkor, kezelése

Bár a legtöbb pattanásos eset a tinédzser korosztályt érinti, meglepően sok felnőtt szenved aknés bőrtől.

A felnőttkori pattanások gyakoribbak a nők esetében (a pubertás idején főként a fiúk az érintettek, ám ők általában kinövik ezt a problémát 25 éves korukra): egy kutatás szerint a hölgyek 85 százaléka talált a bőrén pattanásokat, főként a menstruáció előtti napokban. A pattanások kialakulásának többféle oka is lehet, és emellett természetesen vannak olyanok, akik hajlamosabbak a pattanásosságra, mint mások.

Hormonális okok

A legtöbbször a hormonok egyensúlyának zavara áll az akne hátterében. A hormonok ingadozása, vagy egyes hormonok túltermelődése az egész szervezetre hatással lehet, többek között a bőr faggyútermelődésére, a gyulladásokra vagy a keringésre. Nagyon gyakori például, hogy a menstruáció előtti napokban jelennek meg valakinek a bőrén a pattanások, sokszor ugyanazon a helyen. Van, akinél a terhesség, a szülés utáni időszak vagy a szoptatás alatt jönnek ki a pattanások. Előfordulhat az is, hogy valaki a menopauza idején lesz pattanásos bőrű, ilyenkor ugyanis a női hormonok szintje csökken, az androgén hormonok (pl. a tesztoszteron) szintje pedig nő.

A pattanásos bőr nagyon gyakran az egyik fő tünete a policisztás ovárium szindrómának (PCOS). Jóval ritkább, de daganatos betegség is okozhat pattanásos bőrt: a mellékvesében kialakuló tumor ugyanis képes hormonokat is termelni, ez pedig felboríthatja a szervezet hormonális egyensúlyát.

Stressz

Ellentmondásosak a kutatási eredmények azzal kapcsolatban, hogy okozhat-e pattanásokat a stressz. A stressz ugyanakkor egyértelműen megváltoztatja a szervezetünk hormonális egyensúlyát, ez pedig akár zsírosabb bőrhöz, így pattanásokhoz is vezethet.

A stressz emellett az immunrendszerre is hatással van, és a szervezetünk nehezebben regenerálódik, nehezebben győzi le a mikroszkopikus gyulladásokat. Ezek együttesen – természetesen más, külső és belső tényezőkkel – növelhetik a pattanások kialakulásának rizikóját.

Számít, hogy mit eszünk?

Sokszor hallhattuk már, hogy nem szabad sült krumplit, hamburgert vagy csokoládét enni, mert azoktól lesznek a pattanások. Valójában azonban nem sikerült még egyértelműen megállapítani, hogy van-e összefüggés az étrend és a pattanások között, illetve, hogy vannak-e olyan ételek, amelyek fogyasztása aknét okoz-e. Ugyanakkor úgy találták, hogy a magas glikémiás indexű ételek, vagyis azok a fogások, melyek finomított szénhidrátokban gazdagok, rossz hatással lehetnek a bőrre.

Fontos megemlíteni, hogy a dohányzás egyértelműen növeli a pattanások kialakulásának esélyét, és azok súlyosságára is hatással van.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Amikor az arcbőr így néz ki, hormonzavar okozza a problémát

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#rosacea

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához