Ezeket látta már?

Vigyázzon ezekkel a fogyókúrás szerekkel, ha magas a vérnyomása!

fogyasztószer magas vérnyomás szívbetegség

Több készítmény mellékhatása vérnyomásemelkedés is lehet - figyelmeztet a szakgyógyszerész.

Bizonyított, hogy minden 10 kilogrammnyi fogyás 5-20 Hgmm csökkenést idéz elő a vérnyomás értékében. Nem mindegy azonban, hogy milyen fogyasztószert alkalmaz a fogyni vágyó, ugyanis több készítmény mellékhatása vérnyomásemelkedés és szívprobléma lehet.

Nem mindegy, hogy milyen fogyókúrás készítményt alkalmaz, ha magas a vérnyomása

Extra nehézségek adódnak akkor, ha valaki magas vérnyomásos vagy szívbeteg személyként szeretne lefogyni. Ez esetben, ha a fogyni vágyó a testmozgás és az étrendi változtatások mellett „fogyasztószereket” is bevetne a siker érdekében, különös odafigyelést igényel az, hogy milyen szerre esik a választása.

Ezekkel vigyázzon, ha magas a vérnyomása vagy szívbeteg!

Több olyan fogyókúrás szer van ugyanis, amik hatóanyaga – mellékhatásként - kedvezőtlenül hat a vérnyomásra vagy a szívműködésre. Vagyis, vannak olyan „fogyókúrás” (csoda)szerek, köztük több növényi eredetű is, amik kerülendők, vagy csak fokozott óvatossággal alkalmazhatók magas vérnyomás esetén.

1. Keserűnarancs

A keserűnarancs (Citrus aurantium) éretlen, zöld termése elsősorban a szimpatikus idegi működést serkentő összetevői - az efedrinnel rokon szinefrin és nor-szinefrin (oktopamin) - miatt szerepel súlycsökkentő készítményekben. Bár sem a szinefrin, sem a keserű narancs héjából készült kivonatok fogyasztó hatását eddig nem sikerült egyértelműen igazolni, mégis népszerűek a készítményei. A keserű narancs készítményeinek az alkalmazása azonban veszélyes is lehet! A szinefrin nagy dózisai szív- és érrendszeri mellékhatásokat válthatnak ki. Fokozott a veszély akkor, ha a keserű narancs kivonata mellett koffeint is tartalmaz az alkalmazott készítmény, és vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed a fogyókúrázó személy.

2. Koffeint tartalmazó szerek (zöld tea, (zöld) kávé, guarana, maté)

Az összetett fogyasztószerek szinte állandó komponense a koffein, ami számos növényben megtalálható:

  • ilyen a zöld tea (Camilla sinensis),
  • a kávébabot adó Coffea fajok,
  • a guarana (Paullinia cupana), illetve
  • a maté (Ilex paraguariensis).

Az ezekből nyert növényi kivonatoknak a testsúlycsökkentő hatásáért nem csak a koffein felel. A zöld kávé esetén a klorogénsav, a zöld teánál pedig az epigallokatechin-3-gallát lehet előnyös hatású. Mégis, a problémát általában a koffein okozza.

Mekkora koffein mennyiségekkel kell számolnunk? Míg az eszpresszó kávé egy adagja 80-120 mg koffeint tartalmaz; a kóla jellegű italok kb. 10-12 mg/dl koncentrációban tartalmazzák a koffeint; addig a fogyasztószerek napi dózisában a koffein mennyisége körülbelül 100 és 600 mg között változik.

A koffein fogyasztása nem kívánatos hatásokkal járhat. Nyugtalanság, idegesség és álmatlanság mellett szív- és érrendszeri következményekhez is vezethet a koffeines fogyókúra. Enyhe mértékű szívfrekvencia növekedés vagy akár heves szívdobogás éppen úgy felléphet, mint súlyos szívritmuszavar.

3. Édesgyökér

Napjainkban az édesgyökérrel (Glycyrrhiza glabra) való fogyást egyfajta csodaként hirdetik. Noha sokat ígérőnek tűnik az édesgyökérrel való karcsúsodás, annak számos kockázata is van. Az édesgyökér nagyobb mennyiségeinek a fogyasztása a káliumszint csökkenését okozza. Különösen a szívbetegeknek kell odafigyelni a mértékletességre. Negyven évnél idősebbeket már napi kb.

56 g édesgyökér több napon keresztüli rendszeres fogyasztása is kórházi kezelésre ítélhet, ugyanis a növényi rész fogyasztása szívritmuszavarokhoz vezethet,

- figyelmeztet az USA gyógyszerügyi hatósága, az FDA.

A problémáért az édesgyökér édes ízéért felelős glicirrizin okolható. A glicirrizin nagyobb mennyiségben történő fogyasztása a szervezet kálium-szintjét olyan mértékben csökkentheti, hogy az magas vérnyomáshoz, ödémásodáshoz, szívritmuszavarhoz, súlyos esetben pangásos szívelégtelenséghez vezethet. Magas vérnyomásos betegeknél, illetve szívbetegeknél kerülendő az édesgyökér alkalmazása.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Érdemes-e kollagént szedni vagy enni? Ez a szakgyógyszerész válasza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívbetegség

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához